Vücut Geliştirme Sporu ( Fitness ) Yapanların Bilmesi Gereken 6 Nokta

Bir çok insanın hayalidir kaslı bir vücut... Ya da vücudunun iyi görünmesi desek daha iyi bir terim olur. Bu hayali gerçekleştirmek için vücut geliştirme sporu olan fitness yaparken belli başlı şeyleri bilmek önemlidir. Bu yazımızda sizlere çok ayrıntıya girmeden genel hatlarıyla vücut geliştirme sporu ( fitness ) ile uğraşanların nelere dikkat etmesi gerektiğini paylaşacağım.

Vücut Geliştirme Sporu ( Fitness ) Yapanların Bilmesi Gereken 6 Nokta


Bu sporu yapan kişilerin bir çoğu aslında bilinçli bir şekilde hareket etmiyor ya da dikkat etmesi gereken noktaları bilmiyor ya da uygulamıyor. Kimisi çok çalışıyor ama verimsiz çalışıyor, kimisi yanlış bir çalışma yolu izliyor. Bu tür hatalar hem vücut sağlığını bozabilir hem de sakatlanmalara sebep olabilir. Bundan dolayı bazı şeyleri bilmek hem vücudunuzu geliştirmeyi kolaylaştıracak hem de vücut sağlığını koruyacaktır. Şimdi gelin temel olarak dikkat etmemiz gereken hususlar neler beraber inceleyelim. Ayrıca yazıya eklemek istediğiniz ya da düzeltmek istediğiniz konuları aşağıdaki yorumlar kısmında bizimle paylaşmanız da önem arz etmektedir.

Vücut Geliştirme Sporu ( Fitness ) Yapanların Dikkat Etmesi Gereken Temel Bilgiler


1) Hareketlerin Doğruluğundan Emin Olun !


Bu sporun temeli; geliştirmek istediğiniz bölgeyi harekete geçirmektir. Aslında spor sırasında yapılan hareketler ile kasların hasar görmesini sağlayıp, normal zamanlarda dinlenirken de hasar gören kasların kendini onarmasıyla vücut gelişmeye başlar. Fakat kasların güzel bir şekilde gelişmesi için de yapacağımız hareketlerde duruştan hareketi icra edene kadar her şeyiyle doğru yapmamız lazım. Örnek vermek gerekirse; mesela arka kol kaslarının doğru bir şekilde gelişmesi için kolların birbirine yakın olması önemlidir. Aksi takdirde kasın gelişmesi zaman alacaktır ve istenmeyen sakatlıklara sebep olabilir. 

2) Doğru Ağırlık İle Çalışın !


Spor esnasında yapacağımız hareketleri belli bir ağırlıkla yaparız. Bu ağırlık sizin hareketi doğru yapabileceğiniz bir ağırlık olmalı. Eğer ağırlık fazla olursa hareketten çalıp yukarda belirttiğimiz gibi hareketleri doğru yapmamayacaksınız. Çünkü ağırlığı kaldırmak için vücudunuzun duruşunu bozmak zorunda kalacaksınız. Aksine ağırlık az olursa da bir nevi boş yere çalışmış olacak ve yerinizde sayacaksınız. Bu noktada ağırlığı kendinize göre ayarlamanız gerekiyor. 

3) Su Tüketimi Önemli !


Su, hemen hemen her derde devadır desek yeridir. Yaptığımız bu sporda da su tüketimi olmazsa olmaz. Antrenman yaparken her set arasında birkaç yudum su tüketmeniz hem enerji açısından hem de kasların gelişmesi açısından etkili bir davranıştır. Zaten kaslar sudan oluşur. Siz su içerek kaslarınızı beslemiş olacaksınız.

Ayrıca çeşitli tozlardan, iğnelerden uzak durmanızı tavsiye ederim. Evet hızlı gelişmeye katkısı var fakat bu gibi takviyeleri bıraktıktan sonra vücudunuzun gelişmesi zor olacaktır. Ki emin olun bir müddet sonra bu takviyeleri almayacaksınız. 

4) Beslenmenize Dikkat Edin !


Herşeyi doğru bir şekilde yaptık, sıra geldi beslenmeye. Bu sporu yapıyorsanız, vücudunuzun bazı vitaminlere ihtiyacı olacak. Onun için de vücudunuza girecek protein miktarı önemli. Proteini bol besinleri tercih etmek gelişmeyi hızlandıracak. 

5) Uyku Önemli !


Doğal olarak antrenman yapıp yorduğumuz vücut dinlenmeye de ihtiyaç duyacak. Dinlenmenin en etkilisi de tabi ki uyku. Yorulan vücudunuzun kendine gelmesi ve spor yaparken daha dinç olabilmeniz için uykuya dikkat etmelisiniz. Bundan dolayı günde 8-10 saat arası uyku idealdir.

6) Programlı Çalışın ve Sporu Bırakmayın !


Kendinize güzel bir program çıkararak işe başlayın. Haftalık bir programınız olsun ve bu programın dışına çıkmamaya çalışın. Vücut alışacağı için, programa uymadığınız zaman size belli bir zaman sonra da antrenmanlar zor gelecektir. 

Ve tabi sporu bırakmak vücuttan vazgeçmek demektir. Siz emek harcayıp çalışarak geliştirdiğiniz vücudu sporu bırakarak terketmiş oluyorsunuz. Siz onu terkedince de o gelişmiş vücut da sizi terkediyor ve gelişen vücudunuz tekrardan spora başlamadığınız zamanlara doğru yolculuğa çıkıyor ve eski vücudunuza dönmenize neden oluyor.

Peki sizin bir fikriniz var mı ? Aşağıdaki yorum formundan fikirlerinizi ve bilgilerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.
Ayrıca yazıyı faydalı bulduysanız paylaşım butonlarını kullanarak çevrenizle de paylaşabilirsiniz...

8 Yorumlar

  1. Yanlış hareket ciddi sakatlıklara yol açabilir maalesef :(

    YanıtlaSil
  2. Benim de bu alana ağırlık vermem artık. Tavsiyeler için teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fitness güzel bir spordur. Ama bilinçli yapmak gerekir. Rica ederim

      Sil
  3. Bir cok vucut gelistime sporculari amansiz kas hastaligi ile kotu duruma dusuyor bunu haberlerde duyuyoruz
    Dediginiz gibi bilincli yapilmali bu iş...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kalıcı hasarlara sebep olduktan sonra bu sporu yapmanın bir anlamı yok. Hatta pişmanlığa sebep olur

      Sil
  4. Yaza fit bir vücutla girmek isteyenler için faydalı bir içerik olmuş, emeğinize sağlık. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fitness ile uğraşan herkesin bilmesi gereken temel bilgiler. Faydalı olduysa ne mutlu bana

      Sil
Yorum Gönder
Daha yeni Daha eski