Daha İyi Uyumanıza Yardımcı Olacak 8 Temel Vitamin ve Mineral

Daha İyi Uyumanıza Yardımcı Olacak 8 Temel Vitamin ve Mineral
Daha İyi Uyumanıza Yardımcı Olacak 8 Temel Vitamin ve Mineral


Çoğu insan gibiyseniz sabahları bir fincan kahveden sonra dinç ve iyi hissetmeye başlarsınız. Ama gece uykusuz kalmışsanız öğlen 2 ya da 4 civarında tekrar bir yorgunluk ve çöküş yaşayabilirsiniz. Bu yüzden kendinize artık geceleri erken yatmak için söz verirsiniz ama yine kendinizi sabahın erken saatlerine kadar telefonunuza bakarak bulabilirsiniz.

Yorgunsun ama o zaman neden uyuyamıyorsun? Bazen bedensel uyku döngülerimiz günlük yaşamımızda yaptığımız yetersiz ve kötü beslenme seçimleri nedeniyle biraz karışır. Akşam yemeği için vaktimiz yoksa fast food yeriz ve vücudumuzun düzgün çalışmasını sağlayan önemli besin maddelerini kaçırırız. Bu da siz farkında bile olmadan uykunuzu etkiliyor olabilir.

Size daha iyi bir uyku çekmenize ve en iyi hissetmenize yardımcı olmak için enerjinizi ve üretkenliğinizi artırmanıza yardımcı olacak 8 vitamin, mineral ve takviye önerisi sunacağız.

Ancak uyku için vitamin kullanmadan veya diyetinize takviye eklemeden önce doktorunuzla veya eczacınızla konuşmanız her zaman önemlidir çünkü bazıları demir ve yağda çözünen A, D E & K vitaminleri içerir ve aşırı tüketimine dikkat edilmelidir.

Daha İyi Uyumanıza Yardımcı Olacak 8 Temel Vitamin ve Mineral

1. D vitamini

Çoğu uzman D vitamininin aslında bir vitamin değil güneş ışığının yardımıyla vücutta üretilen bir hormon olduğu konusunda hemfikirdir. Ayrıca D vitamini eksikliğinin yüksek uyku bozukluğu riski ile ilişkili olduğu ve 20 mL'den az D vitamininin uyku bozuklukları riskini arttırdığı bulunmuştur.

D vitaminini takviye olarak ve güneş ışığından alabilirsiniz! D vitamini bakımından zengin bazı gıdalar ise yumurta, somon balığı, ton balığı ve mantardır.

Mevcut D vitamini seviyenizin ne olduğunu ve ne kadar takviye yapmanız gerektiğini öğrenmek için doktorunuza veya eczacınıza danışın. D vitamini yağda çözünen bir vitamin olduğu için vücudunuzda depolanabilir ve seviye çok yüksekse toksik olabilir.

2. E vitamini

E vitamininin nöroprotektif etkisine bakan bir çalışmada E vitamininin uyku yoksunluğuna bağlı hafıza bozukluğunu önleyebildiği ve ayrıca uyku yoksunluğu sırasında hipokampus antioksidan mekanizmalarını normalleştirebildiğini gösterdi.

Buna ek olarak E Vitamini vücut dokusunu serbest radikal hasarından koruyan ve sağlıklı yaşlanmada rol oynayan güçlü bir antioksidandır. Ayrıca kırmızı kan hücrelerinin oluşumunda bağışıklık sisteminin güçlü kalmasına yardımcı olur ve vücudun K vitamini kullanmasına da yardımcı olur.

Ayçiçeği tohumları, badem ve buğday tohumu yağı nispeten iyi miktarlarda E vitamini içeren gıdalardır. Ayrıca çoğu eczanede kapsül formunda satın alabilirsiniz. E vitamini de yağda çözünen vitaminlerden biridir bu nedenle ihtiyaçlarınızı değerlendirmek için doktorunuza veya eczacınıza danışın.

3. B vitaminleri

Sağlığınız için hayati önem taşıyan 8 adet B vitamini vardır ve bunlar B kompleks vitaminleri olarak adlandırılır. Bazı ortaya çıkan araştırmalar belirli B vitaminlerinin ( B3, B5, B6, B9 ve B12 ) vücudun triptofan tedarikini düzenlemeye yardımcı olduğunu ve bunun da vücudun melatonin üretmesine yardımcı olduğunu göstermektedir. Melatonin sizi uyutmak için vücudunuzda üretilen bir hormondur.

B vitaminleri tipik olarak çoğu multivitamin içine dahil edilir veya B kompleksleri ek formda kendi başına satın alabilirsiniz. Bol miktarda kepekli tahıl, et, meyve ve sebzeden oluşan sağlıklı, iyi bir beslenme şekli genellikle vücut için temel miktarı sağlar.

4. Kalsiyum ve magnezyum

Bu iki mineral kas kasılması ve gevşemesinde rol oynadığı için genellikle yatmadan hemen önce birlikte önerilir.

Kalsiyum ve magnezyum eksikliğinin gece boyunca çok sayıda uyku kesintisine neden olabileceğine ve kalsiyumun uykuyu indüklemeye yardımcı olan melatonin üretmek için triptofan ile çalıştığına inanılmaktadır. Kronik uykusuzluk ayrıca magnezyum eksikliğinin ilk belirtilerinden biridir.

Yeşillikler, kabuklu kuru yemişler açısından zengin bir beslenme, magnezyum ve kalsiyum almanızı sağlar veya her ikisini de içeren bir takviye satın alabilirsiniz.

5. Theanine

Theanine, çay yapraklarında özellikle yeşil çay ve bazı mantar türlerinde bulunan inanılmaz bir amino asittir. Beyindeki uykuyu düzenlemeye yardımcı olan bazı kimyasalları (dopamin, GABA ve serotonin gibi) artırır. Ayrıca beyindeki uyarıcı etkisi olan kimyasalları da azaltır.

Belirtildiği gibi yeşil çaydan theanine alabilirsiniz. Bununla birlikte birçok eczanede ek formda da bulabilirsiniz.

6. Demir eksikliği

Düşük demir seviyelerinin bir numaralı belirtisi yorgunluk ve uyku bozukluğudur. Ayrıca düşük demir seviyelerinin uykusuzluğa veya uykusuzluğa neden olabilecek huzursuz bacak sendromunda önemli bir risk faktörü olduğu düşünülmektedir.

Düşük demir aynı zamanda uykuyu da zorlaştırabilen kaygı bozukluklarına neden olabilir. Demir seviyenizi kontrol ettirin. Düşük ise bir ek takviye kullanabilirsiniz.

Ayrıca C vitamini vücudunuzun demiri emmesine yardımcı olur bu yüzden elma veya portakal suyu ile önerilen takviyeleri almayı deneyebilirsiniz.

Ve ek olarak demir bakımından zengin olan yağsız sığır eti, istiridye, tavuk, hindi, fasulye ve mercimek, soya peyniri, fırında patates, kaju fıstığı, ıspanak, güçlendirilmiş kahvaltılık tahıllar, tam tahıllı ve zenginleştirilmiş ekmekler ve koyu yeşil yapraklı sebzeler tüketebilirsiniz.

7. Melatonin

Melatonin vücut tarafından doğal olarak üretilen ve sizi uykulu hissettiren bir hormondur. Uyumakta zorluk çekiyorsanız ek formlarda melatonin bulabilirsiniz ve tipik olarak kısa bir süre almak sirkadiyen ritminizi sıfırlamanıza ve daha hızlı uykuya dalmanıza izin verebilir. Uzmanlar kısa bir süre denemenizi sonra takviyeyi durdurmanızı ve vücudunuzun nasıl tepki verdiğini görmenizi önerir.

8. Triptofan

Çalışmalar triptofanın uykuyu tetikleyebileceğini ve daha hızlı uykuya dalmanıza yardımcı olabileceğini defalarca göstermiştir. Çoğu eczaneden triptofan takviyesi satın alabilirsiniz. Ayrıca kuruyemişler, kümes hayvanları, süt, ıspanak, yumurta ve somon gibi birçok gıdadan da triptofan alabilirsiniz.


Sağlıklı bir uyku genel vücut sağlığı için zorunludur ancak birçok farklı nedenden ötürü hayatınızda farklı zamanlarda uyku sorunları yaşamak nadir değildir. Stres veya hormonla ilişkili olsun veya olmasın uykunuzu iyileştirmenize yardımcı olabilecek birçok şey vardır. Yukarıdaki vitamin ve minarelleri kullanmayı deneyebilirsiniz.

Yorum Gönder (0)
Daha yeni Daha eski