Gıdaları Daha Kolay Sindirmek İçin 6 Tavsiye

Mide ile ilgili veya başka bir sindirim sorununa sahip olmak gerçek bir sıkıntı yaratabilir ve sizi rahatsız edebilir. Neyse ki, gevşemek ve sindirim sisteminizi rahatlatmak için birkaç kolay önerimiz bulunuyor. Ne yediğinizi izlediğiniz ve basit yaşam tarzı değişiklikleri yaptığınız sürece, sindirim sisteminizin düzgün çalışmasını sağlayabilirsiniz. Ancak belirtileriniz değişirse veya daha şiddetlenirse bir doktora başvurmayı ihmal etmemelisiniz.

Sindirim sisteminizi rahatlatacak ve daha kolay sindirime sahip olmak için aşağıdaki tavsiyeler işinize yarayacaktır. 

Gıdaları Kolay Sindirmek İçin Tavsiyeler

Gıdaları Kolay Sindirmek İçin Tavsiyeler
Gıdaları Daha Kolay Sindirmek İçin 6 Tavsiye

1) Bolca Meyve Sebze Yiyin

Düzenli bağırsak hareketleriniz olması için tam tahıl, meyve ve sebze yiyin. Vücudunuz lifleri kolay kolay sindiremez, ancak kabızlığı rahatlıkla önler ve dışkılamayı kolaylaştırır. Yüksek lif içeriğine sahip oldukları için tam tahıllar, kahverengi pirinç, meyveler, sebzeler, fasulye ve rafine edilmemiş yulafları mutlaka tercih edin. Sisteminizi düzenli tutabilmenize yardımcı olmak için günlük olarak yaklaşık 20-40 gram lifli gıda almayı hedefleyin. Sizin için daha sağlıklı olacakları için lifle zenginleştirilmiş atıştırmalık yiyecekler ve tahıllara yönelmeyi deneyebilirsiniz. Lif takviyeleri de kullanabilirsiniz, ancak tüm gıdalarla aynı çeşitte besin sunamazlar.


2) Yağlı Yemeyi Bırakın

Mide rahatsızlığından kurtulmak için diyetinizden yağlı, asidik ve kızarmış yiyecekleri kesin veya azaltın. İşlenmiş gıdalar genellikle daha fazla yağ veya bol miktarda gres içerir, bu da sindirim sırasında vücudunuzun daha fazla çalışmasına neden olur. Yüksek yağ içeriğine sahip yemeklerin tadını çıkarmaktan ziyade, daha çok yağsız veya yağsız seçenekleri tercih edin. Yemek yedikten sonra hissettiğiniz acıyı daha kolay azaltabilmek için yiyeceklerinizi kızartmak yerine buharda pişirmeyi, ızgara yapmayı veya fırında pişirmeyi deneyin. Yapay tatlandırıcılar da şişkinliğe neden olabilecek besinlerden biri olarak bilinir. Bu yüzden onları diyetinizden mümkün olduğunca uzak tutmaya çalışın. Genellikle kendi yaptığınız yemekleri pişirmeyi deneyin, çünkü genellikle işlenmiş gıdalar veya fast food gibi seçeneklerden daha sağlıklı olurlar. Her öğünde hangi yiyecekleri yediğinizi mutlaka takip edin ve birkaç saat sonra nasıl hissettiğinizi de not edin. Daha iyi hissetmeye başlayıp başlamadığınızı rahatlıkla anlayabilmek için sindirim problemlerine neden olan yiyecekleri bir hafta boyunca ortadan kaldırmayı deneyin.


3) Bolca Su İçmeyi İhmal Etmeyin

Kabız olmamak için gün boyunca bolca su için. Her gün en az sekiz ile on bardak su içmeye gayret edin. Bunu yapamayacak durumda iseniz, en azından her öğünde bir bardak su mutlaka için. Ek olarak, mide ekşimesine yol açabileceği ve sizi rahatsız edebileceği muhtemel olduğu için kafein alımınızı da mutlaka sınırlandırın. Su, dışkılamayı önemli oranda kolaylaştırır ve sisteminizin iyi çalışmasına yardımcı olur.


4) Gazlı İçeceklerden Uzak Durun

Gaz ve şişkinlikten kurtulmak için gazlı içeceklerden kaçının. Soda veya karbonatlı diğer içeceklerden kaçınmak için elinizden gelenin en iyisini yapın çünkü karnınıza aşırı gaz eklerler. Bunun yerine, su veya meyve suyu veya çay gibi yassı içecekleriniz olduğundan rahatsızlık hissetmezsiniz. Karbonasyon ayrıca geğirme ve şişkinliğe neden olabilir.


5) Probiyotik Kullanmayı Deneyin

Yiyecekleri daha kolay parçalamak için probiyotikleri diyetinize dahil edin. Probiyotikler, sindirim sisteminizi iyileştiren ve vücudunuzun yiyecekleri ve içecekleri daha kolay sindirmeye yardımcı olan “dost bakteriler” içerir. Probiyotikleri doğal olarak almak için süt içermeyen yoğurtun tadını çıkarın veya bakterileri midenize tanıtmak için günlük bir takviye alın. Bağırsakta sağlıklı bakteri seviyelerini korumak için daha iyi hissetmeye başlasanız bile probiyotik kullanmaya devam edin. Yaklaşık 4 hafta sonra probiyotiklerin etkilerini hissetmeye başlamalısınız. Diğer probiyotik özellikli gıda maddeleri arasında kimchi ve lahana turşusu bulunur.


6) Süt Ürünlerini Limitleyin

Gaz veya gevşek dışkıya neden oluyorsa, yediğiniz süt miktarını azaltın. Birçok insan, süt ürünlerinde bulunan ana kimyasal olan laktoza karşı toleranssızlığa sahiptir. Süt, peynir, ekşi krema veya diğer süt ürünleri aldıktan sonra şişirilir veya ağrı hissederseniz, sorunlu yiyecekleri mümkün olduğunca diyetinizden çıkarın. Kendini daha iyi hissetmeye başlarsan, sindirim sorunlarına yol açmış olabileceğinden süt ürünlerinin sıklığını sınırlamaya devam etmelisiniz. Bunun yerine soya, badem veya yulaf süt ürünleri gibi süt yerine kullanılan farklı maddeleri deneyebilirsiniz. Durumunuzu daha kolay yönetmenize yardımcı olmak için laktoz içermeyen süt ürünleri çeşitleri de satın alabilirsiniz.


Peki siz tükettiğiniz gıdaları sindirmek için nelere dikkat ediyorsunuz ? Kolay sindirim için tavsiyeleriniz nelerdir ? Lütfen aşağıdaki yorum kısmından bizlerle paylaşın...

4 Yorumlar

  1. Çok faydalı bilgiler. Çok teşekkürler :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size faydalı olduysa ne mutlu :) Rica ederiz...

      Sil
  2. Burada su çok önemli,motorun yakıtı benzin gibi midenin yakıtı da sudur..Faydalı bilgilerdi,emeğinize sağlık..😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız. Su zaten vücudu dengeleyen temel bir kaynaktır.

      Sil
Yorum Gönder
Daha yeni Daha eski