Mutsuzluğun 4 Sebebi
Mutsuzluğun Sebepleri |
1) Rekabet İçinde Bulunmak
Evet, çağımızın getirisi olarak hepimiz her ortamda rekabet içerisinde bulunmaktayız. Okulda, işte, arkadaş ortamında, eğlence mekânlarında, spor alanlarında vs… Okulda en havalı kişi olmak ve gözde kişi olup iktidarın tek sahibi olmak için çabalarız. Sonrasında üniversite sınavında, KPSS sınavında, dil sınavında, ALES sınavında, bunun gibi yüzlerce sınavda en başarılı kişi olabilmek için rekabet ederiz. İşte en çalışkan, en üretken, en gözde, en başarılı olmak için rekabet ederiz. Arkadaş ortamlarında en çok sevilen, en çok aranan, en esprili kişi olmak için rekabet ederiz. Eğlence ve spor alanlarında yine bu şekilde önde gelen, göze çarpan olmak için rekabet içerisindeyizdir. İşte farkında olmadan, içerinde bulunduğumuz bu atmosferlerin büyüsüne kapılarak kendimizi sürekli bir yarış haline, rekabet durumuna sokarız. Eğer ki bu tarz rekabetler içerisine girmekten kaçınıp, kendimizi olmamızı istediğimiz gibi bir karakter haline bürürsek, en azından hangi konuda rekabet etmek istediğimize, içerisinde bulunduğumuz ortam ya da durum değil de biz karar verirsek, çok büyük oranda mutsuz olmamızı engelleyen bir hamle gerçekleştirmiş oluruz.
2) Sürekli Canımızın Sıkılması Bahanesi
O kadar alışmışız ki herkesin yaptığı şeylerin doğru şeyler, asıl gerçekleştirilmesi gereken eylemler olduğuna kendimizi, sürüden ayrıldığımızı hissettiğimiz anda canımız sıkılmaya, bunalmaya başlar ve akabinde mutsuz olduğumuzu iddia ederiz. Ama hayır! Canımız sıkılmıyor. Sadece herkesin yapmakta olduğu şeyi yapmıyoruz ve bu durumdan dolayı sıkıntı yaşıyoruz. Kendi kendimize isteklerimizi, sevdiğimiz şeyleri, uğraş alanlarımızı belirlememiz çok önemlidir. O zaman göreceksiniz ki, etrafınızdaki eylemlerden en az seviyede etkilenir olacaksınız. Buda bizleri mutsuzluğa iten bir nedeni daha yok etmek demektir.
3) Diğer İnsanları Çekememezlik ve Kıskanma
Bende bu yok ki demeyin! Hepimizde var. Kıskancız ve bu kıskançlık bizi çok mutsuz ediyor aslında. Birilerinin başarısı, mutluluğu, parası, gücü, serveti, malı, zekâsı, yetenekleri… Bunların her birisi ya da bazıları bizi kıskandırıyor, diğer insanlarla aramızda bir çekememezlik oluşturuyor. Bu bizim bedenimizin ve duygularımızın, biz farkında olmadan geliştirmiş olduğu bir refleks gibidir. Şöyle düşünmek gerekir: Her şeye zaten sahip olamayız ve benim elimde de başkasının isteyipte elde edemediği bir şeyler mutlaka var. Eğer ki bu düşünce yapısı ile yaklaşırsak durumlara, başkalarının elinde bulundurduğu üstünlükler bizi artık rahatsız etmez. Böylece bizi mutsuz eden bir nedenden daha kurtulmuş, mutluluğa bir adım daha yaklaşmış oluruz.
4) Toplumun Düşünceleri - “El Âlem Ne Der” Klişesi
Bu durum zaten birçoğumuzun bilip fakat nedense tepkisiz kaldığımız bir nedendir. İnsanlar kendileri hakkında olumsuz yorumlara her ne kadar kapalı iseler, o denli başkalarını kötülemeye müsaittirler. Bunu geniş ölçekte ele alır, her insanın herkes hakkında kötü bir şeyler söylemekten zevk aldığını düşünürsek eğer, bu durumun sizin için önemsizleştiğini göreceksiniz. Ayrıca başka insanların sizin hayatına bu denli müdahale edebilir olması düşüncesi bile sizi gerçekten rahatsız etmiyor mu? Öyle ise bırakın onlar konuşsun, olumsuz eleştiriler yağdırmaya devam etsin, sizlerde onların bu halini önemsemeyi bırakıp bir mutsuzluk nedenini daha hayatınızdan uzaklaştırmış olun. Göründüğü gibi aslında biz insanların mutsuz olması için çok sebep var, haklısınız. Fakat bu mutsuzluğa sebep olan bazı nedenleri su üzerine çıkartmak, onlarla başa çıkmak için atılmış en büyük adım olacaktır. Bu mutsuzluk nedenleri ile savaşabilmek için öncelikle onları fark edip, onların varlığı ile yüzleşmeniz gerekmektedir. Tatbikî mutsuzluğumuzun sebepleri bunlar ile sınırlı değildir. Fakat bu nedenler size kapıyı gösterecektir.
Sizce mutsuz olmamızın sebepleri nelerdir ? Lütfen aşağıdaki yorum kısmından bizlerle paylaşın...
4 yorum