Yüzme Sporunun 8 Faydası

Yüzmek en çok tavsiye edilen sporlardan biridir. En büyük avantajlarından birkaçı şunlardır; vücut sağlığı için iyi bir spor olması, kemik ve eklemleri riske atmaması ve bebeklerden hamile kadınlara ve yaşlılara kadar hemen hemen herkes tarafından uygulanabilir olmasıdır.
 
Kalori kaybına yardımcı olmanın yanı sıra, yüzmek kasları güçlendirmeye ve solunum kapasitesini genişletmeye yardımcı olur. Ancak bunlar bu sporun tek faydası değildir. Eğer bu yaz bir yüzme dersi almayı düşünüyorsanız aşağıdaki avantajlar listesine göz atmayı unutmayın.

Yüzme Sporunun 8 Faydası

Yüzme Sporunun 8 Faydası
Yüzmenin Faydaları

Dünya çapında milyonlarca insanın uyguladığı bu su sporunun ana faydalarını öğrenmeden önce, yüzmeye yeni başlayacaklar için çok önemli bir ipucu vererek başlayalım:
Yüzmek nispeten basit bir spordur. Fakat yeni başlanacak olan her faaliyette profesyonel bir denetim şarttır. İyi bir fiziksel değerlendirme yapmak ve havuza ya da denize girmeden önce vücudun ısınması ve esnemesi gerekir. Ayrıca, sadece bir yüzme eğitmeninin gözetimi ile bu sporu öğrenebilir ve bu spordan daha fazla yararlanabilirsiniz.

1. Kilo Kaybına Yardımcı Olur

Yüzmek kilo vermek için harika bir uygulamadır. Eğer hedefiniz buysa haftada en az iki kez yüzmeniz gerekir. Suda kalma sürenizi uzun tutmalı ve sudayken yere basmamalı, kollarınızı ve bacaklarınızı çırparak yüzmeli ve vücudunuzu suyun üzerinde tutmalısınız.

Aşırı kilolu ve hareketsiz yaşamı olanlar, daha fazla direnç oluşturana ve egzersizin yoğunluğunu artırabilecek seviyeye ulaşana kadar, kademeli olarak yüzmeye başlamalıdır.

2. Solunum Sistemini İyileştirir

Birçok insan bunu bilmez fakat akciğerler kasılabilen ve genişleyebilen, elastik organlardır. Kasılması ve genişlemesi, göğüs duvarında bulunan kaslara bağlıdır. Yüzmek, bu kasları güçlendiren ve aynı zamanda bronşları genişleten, solunum sistemini iyileştiren ve oksijenasyonu artıran bir spordur.
Nefes alma kapasiteleri önemli ölçüde artacağından ve özellikle deniz ortamı astım krizlerini önlemeye yardımcı olduğundan, bu spor astımlılar için önemle tavsiye edilir.

3. Eklemleri Güçlendirir

İyi bir yüzme egzersizi eklemlerinizi güçlendirmeye yardımcı olur. Bunun nedeni, yüzmenin kasların boyutunu arttırması ve gelişen kasların tendonları ve bağları daha etkili bir şekilde korumasıdır.

Ayrıca yüzmek, eklemleri geliştirdiği kadar onları rahatlatan bir spordur. Örneğin koşuyla uğraşanların ya da bisiklet kullananların dizleri, yüzenlerin dizlerinden çok daha sert etkilere maruz kalır.

Yüzmek eklemlerin iç kısmını da çalıştıracağı için artroz ve artrit gibi hastalıkların neden olduğu ağrıyı hafifletmeye yardımcı olur.

4. Kasları Geliştirir

Tüm kas gruplarını çalıştıran az sayıdaki spordan biridir. Su havadan 12 kat daha yoğun olduğundan, yüzücünün su altında hareket etmesi için daha büyük bir kuvvet uygulaması gerekir. Bu sayede kas dirençleri çalışır ve kas gelişimi kuvvetlenir.

Göğüs, kollar, bacaklar, kalçalar, sırt ve karın kasları yüzme sırasında çalışır.

5. Tip 2 Diyabet Riskini Azaltır

Yüzme gibi aerobik egzersizler diyabet riskini azaltmak için mükemmel çözümlerdir. Yoğun bir tempoda uygulanan yüzme egzersizi yaklaşık 700 kalori yakar ve hastalığın olumsuz etkilerini oranında azaltır. Diyet programları uygulamak zorunda olan tip 2 diyabet hastaları için bu oran oldukça iyidir.

6. Kalp Sağlığını Güçlendirir

Yüzerken, solunumla ilişkili kasların hareketliliği kalp kaslarını da güçlendirir. Sonuç olarak kalpte bulunan yağ elimine edilir. Bu da onu daha güçlü ve daha sağlıklı hale getirir.

Yüzmek, kalbin vücuda kan pompalama kabiliyetini arttırdığı için kardiyovasküler hastalıkların insidansını önemli ölçüde azaltır.

7. Kan Dolaşımını İyileştirir

Haftada iki defa 30 ila 40 dakika süren bir yüzme egzersizi, su basıncı altındaki kasların çalışması nedeniyle kan dolaşımını iyileştirmeye yardımcı olur. Oksijen ve besin maddelerinin organlara ve hücrelere taşınmasını kolaylaştırır ve böylece genel vücut sağlığını iyileştirir.

8. Stresi Azaltmaya Yardımcı Olur

Modern toplumun en büyük kötülerinden biri strestir. Fiziksel aktiviteler, rahatlama ve mutluluk duyguları salgılamaktan sorumlu olan ve refah hormonu olarak bilinen endorfinleri tetikler.

Ayrıca, vücut hareketlerinizle suda nefes alma çabanızı uyumlu hale getirmek için çok fazla konsantrasyona ihtiyaç vardır. Bu anda, yüzücü zihnini serbest bırakır ve sadece faaliyeti hakkında düşünür. Dolayısıyla zihin, günlük kaygılardan uzaklaşır ve anı yaşamaya odaklanır.

2 Yorumlar

  1. Senelerdir aktif olarak yüzerim ve gerçekten etkisini çok hisediyorum. Çok dincim ve vücudumdaki kasların güçlendiğini hisediyorum. Yüzmek bence sporlar arasında en güzelli

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yüzmek büyün vücudu çalıştırdığı için insanın dinç olmasını sağlıyor. Sizin adınıza sevindim, bırakmayın devam edin :)

      Sil
Yorum Gönder
Daha yeni Daha eski