Odanıza Koyabileceğiniz 10 Yararlı Bitki

İnsan hayatının vazgeçilmez bir unsuru bitkilerdir. Her geçen gün artan köyden kente göçün dezavantajlarından biri de hayatımızda bitkilerin ve yeşil alanların azalmasıdır. Bize sayısız fayda sağlayan bitkilerin veya yeşil alanların azalması bizim hayatımızı olumsuz yönde etkilemektedir. Doğal dengeyi koruyan ve binlerce hayvana ev sahipliği yapan bitkilere ve yeşil örtümüze sahip çıkmalıyız.

İnsanların hayatında bitkilerin önemi yadsınamayacak kadar çoktur. Bitkilere besin maddesi olarak ihtiyaç duyulmasının yanı sıra insan hayatının devamı için, nefes alıp verirken de ihtiyaç duyulur. Bununla birlikte bitkiler insanların hayatları boyunca tarım, endüstri, sanayi, ilaç, vb... birçok alanda ham madde olarak kullanılmıştır.

Ekosistemdeki muhteşem denge ile bitkilere sadece insanların değil hayvanların da (bal yapması için arının, barınak olması için kuşların) ihtiyacı vardır.

Genel olarak bitkiler, geceleri insanlar gibi oksijen alıp karbondioksit verdikleri için odada bulunması zararlı olarak bilinir. Bu doğrudur; fakat çok da tehlikeli değildir. Hatta bazı bitkilerin odada bulunmasının faydalı olduğu saptanmıştır.

Bitkilerin güzel görünüşlerinin yanı sıra odamızda bulunması ile uyku kalitesini artırma, odanın kokusunu temizleme gibi birçok fayda sağlayan bazı bitkiler vardır.

Odalarınıza Koyabileceğiniz Bitkiler
Sağlığa Yararlı Bitkiler


1) Paşa Kılıcı

Peygamber kılıcı olarak da bilinen bu çiçek adeta bir oksijen deposudur. Bakımı kolay olan bu çiçek oksijen sıkıntısı çekmenizi engeller.

2) Potos Sarmaşığı

Potos sarmaşığı, bulunduğu odanın havasını temizler. Bunun yanı sıra gözlerini kanlanmasına, katarakt, göz tansiyonu gibi hastalıklara iyi gelir. Ancak zehirli bir çiçektir, yanlışlıkla yapraklarının yenilmemesine dikkat edilmeli.

3) Aloe Vera

Günümüzde daha çok cilt ve saç bakımında popüler bir bitkidir. Ancak bulunduğu odayı formaldehitten (sanayi ve kimya endüstrisinde kullanılan madde) arındırır.

4) Gardenya

Çin ve Japonya' ya özgü olan bu bitki genelde tıpta kullanılır. Fakat bir odaya konulduğu zamanda uykuda gevşemeye ve rahat uyumaya katkı sağlar. Ayrıca stres ve gerginliği de azaltır.

5) Kauçuk Bitkisi

Bakımı oldukça kolay olan bu bitki havada bulunan karbon monoksit gibi zehirli gazların temizlenmesini sağlar.

6) Ananas Bitkisi

Uzmanlar tarafından kabuklarını dahi atmayın denilen bu bitkinin insan sağlığına birçok yararı vardır. Bunun yanı sıra havayı temizlediği ve horlamayı azalttığı tespit edilmiştir.

7) Deve Tabanı

Özellikle göğsü yumuşatıp nefes darlığına iyi gelen bu bitki, odadaki tozları toplayarak havayı temizlemektedir.

8) Kurdele Çiçeği

Özellikle evde sigara içiliyorsa mutlaka o evde bulunması gereken bir çiçektir. Çünkü sigara dumanını ve kötü kokusunu emerek evinizi temizler. Bununla birlikte diğer çiçekler gibi kurdele çiçeği de evin havasını temizler, birçok hava kirletici maddeyi emerek temiz hava yayılmasını sağlar.

9) İngiliz Sarmaşığı

Astımı ve alerjisi olanların evlerinde mutlaka bulundurması gereken bir çiçektir. Evlerdeki rutubetin önüne geçer.

10) Bambu Palmiyesi

Havayı temizlemesinin yanı sıra havayı nemlendirir.

4 Yorumlar

  1. Aloe Vera, Kaktüs ve bir çok çiçek ve ağaç var balkonumda... güzel bir derleme olmuş emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önerilerinizle içeriğimize katkı sağladığınız ve yorumunuz için teşekkürler.

      Sil
  2. hımms saol aklımda olsun, hiç çiçek yok bende, bakamıyoom :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında bazı çiçekler çok hoş duruyor. Onlar olabilir. Ama dediğiniz gibi biraz bakım istiyor.

      Sil
Yorum Gönder
Daha yeni Daha eski