Şekerin 10 Zararı

Günlük hayatta çok fazla şeker tüketimi yapmaktayız. Ama tükettiğimiz şekerin zararları bir hayli fazla. Dünya Sağlık Örgütü’nün yayınladığı raporuna göre şeker tüketimi günlük kalori ihtiyacının yüzde 10’unu geçmemeli. Amerikan Kalp Cemiyeti’nin yayınladığı rakamlara bakıldığında ise bu miktarın kadınlar için 20 gram, erkekler için 35 gram olduğu görülüyor. Ancak gün içerisinde tükettiğimiz şekerli içecekler, yiyecekler ve içeriğini bilemediğimiz hazır gıdalar günlük ne kadar şeker tükettiğimizi bilmemize olanak tanımıyor. Bu konuyu düşünerek sizler için şekerin zararları konulu bir içerik oluşturmak istedik. O zaman şekerin zararları nelerdir gelin bir bakalım...

Şekerin Zararları Nelerdir ?

Şekerin Zararları
Şekerin Zararları

1) Cildi Yaşlandırır

Vücudumuzda şeker molekülleri fazla oranda bulunursa bu şeker proteinlere bağlanır ve proteinin yapısını değiştirir. Bu olaya “glikasyon” adı verilmektedir. Glikasyon sonucu ise kollajen ve elastin protinleri zarar görür. Cildin sağlıklı yapısı için büyük önem taşıyan elastin ve kollajenin hasar görmesiyle birlikte ciltte kırışıklıklar, sarkma ve cilt yapısında bozulmalar meydana gelir.

2) Hafızayı Zayıflatır

Avustralya Ulusal Üniversitesi’nin yaptığı çalışmalar sonucunda, kan şekerinin uzun süre normal değerinin üzerinde olmasının, beynin küçülme riskini artırdığı ortaya çıkmıştır. Araştırma sonucuna göre ise, beynin hafızayı oluşturan bölümlerinde küçülme olmasının hafıza sorunlarına neden olacağı belirtilmiştir. Ayrıca fazla şeker tüketimi, dikkat dağınıklığı ve öğrenme güçlüğüne de neden olabilmektedir.

3) Kanser Riskini Artırır

Doğal şeker içeren süt ve süt ürünleri, tahıllar, kurubaklagiller kanserden koruyucu olan vitamin, mineral, fitokimyasallar ve antioksidan gibi maddeler içerirler. Ancak sofra şekeri hiç bir koruyucu madde içermediği gibi boş kalori almamıza neden olur.

4) Vücudun Savunma Sistemini Zayıflatır

Bağışıklık sistemimiz bizi hastalıklara karşı koruyan en önemli mekanizmadır. Şekerin fazla tüketilmesi, bağışıklık sisteminin hastalıklarla savaşma yeteneğini büyük ölçüde azaltmaktadır. C vitamini ve şeker, benzer molekül yapısına sahiptirler. Ancak şekerin fazla tüketilmesi sonucunda bağışıklık hücreleri C vitamini kullanamaz. Bunun sonucunda bağışılık sistemimiz zayıflar ve hastalıklara yakalanma riskimiz de büyük oranda artar.

5) Fazla Şeker Diş Çürüklerine Neden Olur

Ağzımızda dişlerimiz için faydalı olan ve dişlere zarar veren birçok bakteri yaşamaktadır. Fırçalayarak veya tükürükle temizlenmeyen şeker, şekerle beslenen bakterilerin ağız içinde asidik ortam oluşturmalarına neden olur. Bu asitler diş minesine zarar vererek diş çürüklerine yol açar.

6) Obeziteye Neden Olur

Obezitenin en önemli sebeplerinden biri fazla şeker tüketimidir. Sürekli ve fazla miktarda şeker alımı sonucunda karaciğer, şeker bileşeni olan fruktozu yağ olarak depolamaktadır ve bu da yağ oluşumuna neden olmaktadır.

7) Karaciğer Yağlanmasını Tetikler

Fruktozun fazla alımı sonucunda trigliserid yükselir. Karaciğerde fazla biriken trigliserid, karaciğer yağlanmasına sebep olur. Bununla birlikte, fazla şeker tüketmenin doğurduğu obezite sorununa bağlı olarak görülen insülin direnci, karaciğerde yağlanma ihtimalini artırmaktadır.

8) Kalp Krizi Riskini Artırır

Şeker tüketimi kötü kolesterol (LDL) ve trigliseridlerin yükselmesine ve damar tıkanıklığına sebep olmaktadır. Damar tıkanıklığı kalp krizi riskini artırmaktadır.

9) Mutsuz Eder

Şeker tüketimi, “mutluluk hormonu” diye adlandırılan serotonin hormonunun salgılanmasını tetikleyerek bağımlılık yaratabilmektedir. Beyinde yaratılan bu bağımlılık sonucu, şeker içeren besinler tüketilmediği zaman mutsuzluk hissedilir. Şeker tüketimine devam edilmesi sonucunda ise fazla kilo alımı ve hastalıklar sebebiyle yine mutsuzluk hissedilmektedir.

10) İnsülin Direncine Neden Oluyor

İnsülin hormonu, kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur. Fakat, fazla miktarda şeker tüketilmesi insülin direnci ile sonuçlanır. Bunun anlamı ise kanda bulunan şekerin hücre içine girerek kullanılamamasıdır. İnsülin direnci; obezite, metabolik sendrom, kalp damar hastalıkları ve tip 2 diyabet riskini artırmaktadır.


Şekerin Faydası Var mı ?

Vücudumuzun, karbonhidrat kaynağı olan tahıllardan ve baklagillerden aldığı şekere ihtiyacı vardır. Bu besinler yoluyla alınan şeker, sadece glukoza dönüşür ve her hücremiz bundan faydalanır. Ancak rafine şeker ve hazır gıdaların içinde bulunan yüksek oranda glukoz içeren mısır şurubunun vücudumuza hiçbir faydası olmadığı gibi zararı vardır. Vücudumuza zarar vermeden şeker ihtiyacımızı karşılamak için şekeri tahıl ve baklagillerden almamız gerekiyor.

 

Şeker Yerine Hangi Besinler Kullanılabilir ?

Şekerin zararları sonucu şeker tüketiminden vazgeçmek istediğinizde tatlı isteğinizi nasıl geçireceğinizi düşünebilirsiniz. Bunun için şeker yerine tatlı isteğinizi karşılayacak ancak vücudunuza zararlı olmayan doğal bal ve hurmayı tüketebilirsiniz.

4 Yorumlar

  1. Verilere bakacak olursak aslında hiç kullanmamak lazım şekeri

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şeker kullanan biri olarak şekerin zararları konusunda çok şey duyuyorum ama pek dikkate almıyorum. Ama kullanmamak daha iyi gibi

      Sil
  2. Güzel olmuş eline sağlık : )

    YanıtlaSil
Yorum Gönder
Daha yeni Daha eski