Özgüven Kazanmanın 7 Yolu

Özgüven, insanı hayatta tutan en önemli etkendir. Özgüven demek insanın kalbindeki mücadele ruhunun, beynindeki kararlı düşüncelerle birleşmiş halidir. Her insanın kendine göre bir özgüveni vardır ama çoğu insan özgüveni olduğunu fark edemiyor ve kendini yetersiz hissediyor. Bunun yüzünden de karamsar bir yüz ifadesi ve negatif düşüncelerle kendini yiyip bitiriyor.

Bu tür insanlar genelde iletişim halinde olduğu insanlarda yardım bekliyor umutsuzca ama her insan kendi kendini motive etmesi gereklidir. Çünkü eğer bir insan size yardım ediyorsa, kişisel hayatınıza müdahale hakkını vermiş oluyorsunuz. Sonra o insanın kuklası haline gelme ihtimaliniz yükseliyor. Bu yüzden kendinizi motive edin ve hayata kendi çabanıza atılın.

Bu yazımızda "özgüven nasıl kazanılır, özgüven kazanmanın yolları nelerdir, özgüven kazanmak için neler yapılmalı" gibi soruları sizler için ele alıyoruz...

özgüven nasıl kazanılır, özgüven kazanmanın yolları nelerdir, özgüven kazanmak için neler yapılmalı
Özgüven Nasıl Kazanılır

Özgüven Kazanmanın 7 Yolu

1) Motivasyon 

Bir insanın özgüven kazanması için motivasyonunu bulması önemlidir. Örneğin bir iş kurmak istiyorsanız ve her türlü inisiyatifi almaya hazırsınız. Ama iş konunuz üzerine çok fazla düşünüyorsunuz ve fazla düşünmenin yorgunluktan dolayı harekete geçmeyi unutuyorsunuz. Bunun yüzünden de oluşan fırsatları kaçırıyor ve negatif düşünceler dalıyor. İnsanın bir fikir üzerinde belli bir zaman düşünmesi ve uygulamaya geçmesi ayrı zaman ayırmalıdır.

İnsan kendini harekete geçmek için aradığı motivasyonu bulduktan sonra elinden her iş gelir ve yaşamak istediği hayatı yaşar.

2) Kaliteli Hayat Yaşayın

İnsan iletişim halinde insanların çevresinde fikrilerini sunarken dikkatli olmalıdır. Fikrinizi çalabilme ihtimallerini var. Bu yüzden fikirlerinizi güvendiğiniz ve size değer veren insanlarla paylaşın. Onlar zaten kendinize inandığınız için size yardım teklifinde veya destekleme teklifini geri çevirmeyeceklerdir.

Kaliteli bir yaşam için çok fazla çalışmak ve size değer veren insanlar olması lazım. Kalite hayat tarzını benimsemiş insanların çevresindeki insanlar bundan etkilenir. Sizin özgüveninizden etkilenir ve sizlerden tavsiye almak isteyeceklerdir. Kaliteli bir hayat sürdürmeye çalışın.

3) Kendiniz Yapmaya Çalışın

Kendinize ait sorumlulukları yapmaya çalışın ve boş zamanınız çevrenizde bulunan insanlara yardım edin. Birine yardım etmek cesaret ister. Cesarete sahip olan insanlar özgüveni yüksek olan insanlardır. Ama başkalarına yardım etmekle iyi niyeti birbirine karıştırmamak lazım. Çevremizde yardım ettiğimiz insanlar iyi niyetimizi suistimal edebilirler. Ayrıca önünüze fırsat çıktığı zamanda anında değerlendirmeye çalışın.

4) Negatif İnsanlardan Uzak Durun

Bir insanın çevresinde sürekli yüzü asık ve negatif düşünene insanlar vardır. Bunlardan gerektiği kadar uzak durulması lazımdır. Ne kadar öz güvenimiz yüksek olursa olsun, negatif ifade takınan insanlar özgüveninizi düşürmeye çalışacaktır. Size değer veren insanlarla vakit geçirmeye çalışın.

5) Spor Yapmak Şart

Özgüven kazanmak için birinci şart düzenli spor yapmaktan geçer. Düzenli spor yapan bir insan dik durur ve kendini sert bir kayaya benzetir. En küçük bir hatada yıkılmaz sert kaya. Sert yıkılmak için en büyük dalgayı bekler denizde. Her sabah erkenden kalkmaya çalışın ve spor yapmayı alışkanlık haline getirin. Gerekirsen spor yapmayı yaşam biçimi haline getirin.

6) Duygularınızı Tanıyın

İnsan yaptığı hatalardan dolayı küçük ve büyük çaplı panik yapar ve ne yapacağınız bilemez bir ruh haline gelir. Duygularını tanıyabilen insanlar her türlü duruma ayak uydurabilirler. Doğanın kanunu da böyledir. Değişime ayak uydurabilen hayatta kalır.

Duygularınızı yönetmeye çalışın. Gerekirse duygularınızı tanımak için yardımda alabilirsiniz. Büyük maceralarla dolu bir hayat sizi bekliyor.

7) Tecrübe

Hayatı yaşamak ve özgüven sahibi olmak için tecrübe edinmek şart. Edindiğiniz tecrübeleri alışkanlık haline getirip tekrar ederek özgüven sahibi ve bilirkişi olun. Unutmayın insanlar genelde özgüvenli insanların yanında olur. Özgüven tecrübe ile doğru orantılıdır.

2 Yorumlar

  1. Ne kadar da haklısınız negatif insanlardan uzak durma konusunda

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kendilerinin yapamayacağı bir şeyi sizin de yapmanızı istemeyen insanlar genelde bu kişiler. Ondan dolayı da özgüven eksikliği oluşmakta...

      Sil
Yorum Gönder
Daha yeni Daha eski