Hastalıklarla Başa Çıkabilmenin 5 Önemli Yolu


Hastalıklarla mücadele etmenin zorluğu hiç şüphesiz ki hepimiz tarafından iyi bilinmektedir. En ufak bir soğuk algınlığı bile hayatımızı olumsuz yönde etkiler. Uzun bir tedavi süreci gerektiren hastalıklar ise, hem bedenimizi hem de ruhumuzu bitkin düşürebilir. Sağlığımızın kıymetini ise ancak böyle günlerde anlayabiliyoruz maalesef. Oysaki ki önemli olan sağlığımıza hasta olduktan sonra değil, öncesinde özen gösterip, olası hastalıkları önleyebilmektir. Günümüz koşullarının beraberinde getirdiği hayat koşuşturmasında buna her zaman dikkat edemeyebilirsiniz, fakat özellikle yoğun olduğunuz dönemlerde hastalıklara karşı daha savunmasız olduğunuzu unutmayın. Gelin, sağlığımızı korumanın yollarına birlikte göz atalım.

Hastalıklarla Başa Çıkabilmenin 5 Önemli Yolu

1) Ruh Sağlığınızı Koruyun

Birçoğumuzun maalesef çok da önemsemediği bir konudur, ruh sağlığı. Oysaki yukarıda saydığım tüm maddelerden önce gelir, ruh sağlığını korumak. Ancak çok iyi şartlarda yaşıyor ve her şeye ulaşabiliyor ya da sahip olabiliyor olmanın, ruh sağlığımıza iyi geleceğine inanılır. Maddi durumu iyi olanların daha sağlıklı bir ruh haline sahip oldukları zannedilir. Oysaki ruh sağlığınızı besleyen en önemli unsur bizim düşünce yapımızdır. Düşünce yapımızın hayatımıza ve bedenimize olan etkisini daha yakın görebiliyor olsaydık, bu durumun çok da maddiyatla alakalı olmadığını anlayabilirdik.

Karşılaştığımız sorunlara karşı oluşturduğumuz düşünce yapımız, ruh sağlığımıza doğrudan etki eder. Daha açıklayıcı olabilmek adına: olası bir sorunu çözemeyeceğinize dair geliştirmiş olduğunuz düşünce yapınız, sizi korku ve endişe yüklü bir ruh haline sürükler. Artık kendinizi başarısız olacağına dair inandırmışsınızdır. Ruh halinizin endişeli olması ise, beyniniz tarafından bir tehdit unsuru olarak algılanarak, bedeninizi savaşmaya zorlar. Bağışıklık sisteminizin bu uyarıya ve savaşa karşı zayıf olması, sizi hastalıklarla mücadele etmek zorunda bırakır. Bu yüzden olası sorunlara karşı geliştireceğiniz olumlu düşünce yapınız, ruh ve beraberinde gelen beden sağlığınızı korumanıza da yardımcı olacaktır.

Elbette hayatınızda tecrübe ettiğiniz her sorunu aynı zorluk derecesinde değerlendiremeyiz. Bazı sorunlar kolay çözülebiliyor iken, bazıları elbette zaman ve emek isteyecektir. Burada önemli olan sizin bu sorunu çözebileceğinize dair kendinize olan inancınızdır. Olumlu düşünmenin ilk kriterlerinden biridir bu. İnancınız ne kadar yüksek olursa, sorunu çözmeniz de o kadar kolay olacaktır. Düşünce yapınızı her zaman olumlu yönde geliştirmeye çalışın. Kolay değil kesinlikle, ama kendinizi bu doğrultuda geliştirmenizin sağlığınıza olan faydasını düşününce, denemeye değer olduğunu siz de fark edeceksiniz.

Sağlığınızı korumak bir bütündür, sağlıklı bir ruh hali, doğru bir beslenme programı, düzenli yapılan egzersizler, kendinize ayırdığınız zaman ve bedeninizin sesini dinlemek, uzun yaşamanın sırlarıdır. Kendinizi sevin ve sağlığınıza önem verin.


2) Sağlıklı Bir Beslenme Programı Oluşturun

Hayatımızın her alanında bir denge olması gerektiği gibi, beslenme programımızda da bir denge oluşturmak çok önemlidir. Buradaki amaç her besine bir kısıtlama getirmek değil, aksine dengeyi kurabildiğiniz sürece her şeyi yiyebilmektir. Doğru ve yeterli düzeyde yapılan seçimler doğrultusunda hem sevdiğiniz besinlerden uzak kalmamış, hem de sağlığınıza dikkat etmiş olursunuz. Tabağınızdan sebzenizi, öğünlerinizden meyvelerinizi eksik etmeyin. Sağlıklı beslenmek, en pahalı ve en meşhur yerde yemek anlamına gelmez asla, öğünlerinizi sizin hazırlamanız dışarıda yemekten çok daha fazla katkı sağlayacaktır size. Protein almak için en pahalı eti seçmek zorunda değildiniz, geniş çaplı bir araştırma sonucu proteinleri farklı besinlerden de alabileceğinizi keşfedebilirsiniz.


3) Egzersiz Hayatınızın Bir Parçası Olsun

Egzersiz sadece kilo vermeniz gerektiğinde değil, genel olarak sağlığınızı korumanız gerektiğinde de büyük önem teşkil eder. Egzersiz yaparak kaslarınızın ve metabolizma hızınızın korunmasına yardımcı olur, vücudunuzun ödem oluşturmasını önlemiş olursunuz. Belirli günlerde yapacağınız düzenli bir yürüyüş aktivitesi bile sağlıklı kalmanıza fayda sağlayacaktır. Yakın mesafelerdeki işlerinizi olabildiğince yürüyerek halletmeye çalışın. Dışarı çıkma imkânınız yok ise, bulunduğunuz ortamdaki koşulları egzersiz yapabilecek şekilde geliştirebilirsiniz. Beden yaşınıza uygun yapacağınız her egzersiz sizi zinde tutacaktır.


4) Kendinize Zaman Ayırın

Hepimizin bir hayat mücadelesi içerisinde olduğu bir gerçektir. Bazen kariyer planlarımızı iyileştirmek, çoğu zaman ise yaşam standartlarımızı yükseltmek için yeri geliyor zamanımızdan biraz daha fazla ödün vermemiz gerekebiliyor. Şartlarımızı iyileştirirken aslında en önemli servetimiz olan sağlığımızı ihmal edebiliyoruz. Sağlık olmadan hayatın da bir anlamı olmayacağını unutuyoruz maalesef. Hangi koşullarda yaşarsanız yaşayın, sağlık en büyük mutluluktur. Bu yüzden tüm bu koşulların yanı sıra kendinizi dinlemek için de zaman ayırın. Çevrenizdeki yakınlarınız ve aileniz ile bu zamanı olabildiğince kaliteli geçirin. Yaşanmamış ya da kaçırılmış her zaman dilimi bize “keşke’ler” ile geri dönüyor, bu yüzden “keşke’leri” elemek adına kendinize zaman ayırın ve hayatın tadını çıkarmaya bakın.


5) Sağlık Kontrollerinizi Aksatmayın

Bazı insanlar vardır, “hastalık hastası” diye tanımladığımız, en ufak bir hastalık bulgusunda doktora koşan, adeta hasta olmak için çabalayan. Bu tür insanların hastalıklara karşı daha açık bir hedef olduğu, yapılan araştırmaların sonucu olarak gözlemlenebilen bir gerçektir. Hasta olmaktan korkan ya da kendini hasta olduğuna inandıran insanların duyguları depresif ve kaygılı bir hal alır. Ruh hali depresif ve endişeli olan bireyler, farkında olmadan beden sağlığına olumsuz etki ederler.

Burada söz konusu olan elbette böyle bir ruh haline bürünmek değildir, kendinizi hasta olduğunuza ikna etmeniz bile sizi hasta etmeye yetecektir, bu yüzden böyle düşüncelerden olabildiğince uzak durmalısınız. Yılda 1 ya da 2 yılda 1 yaptıracağınız genel kontroller, hem sağlığınıza ilişkin gelişmelerden haberdar olmanız, hem de olası bir hastalık durumunda, erken teşhis edilmesi açısından yeterli olacaktır. Kendinize gereksiz hastalık endişesi ve kaygısı empoze etmeden, sağlık kontrollerinize ilişkin bir program oluşturabilirsiniz. Böylelikle bedeninizi daha iyi tanıyor olacak ve olumsuz sağlık durumlarında bedeninizin size verdiği sinyalleri daha iyi tanımlayabileceksiniz.

2 Yorumlar

  1. Kendimize zaman ayırmamız son günlerde çok ihtiyacımız var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsanın her zaman kendine zaman ayırması gerekiyor zaten...

      Sil
Yorum Gönder
Daha yeni Daha eski