Kafaya Takmamak İçin 11 Yöntem

Günümüzde insan, hayatında yolunda gitmediği ayrıntıları gereksiz yere kafaya takıyor ve düşündükçe ayrıntılar insanın gözünde büyüyor. Bir ayrıntı üzerine fazla düşünmek insanı hareket etmesini engeller. Bu da o insanın kendi enerjisini boşa harcamasına sebep oluyor.

Ayrıntılar önemlidir. Ayrıntılardan anlamı özel olan güzel şeyler çıkabilir ama insanlar düşünmesi önemli ayrıntılar yerine gereksiz ayrıntıları daha çok düşünüyor. Bu durum gereksiz yere kafaya takmaya yol açıyor. Peki bir şeyi fazla kafaya takmamak için neler yapılabilir ? Yazımızda bunlardan bahsettik...

Kafaya Takmamak İçin Tavsiyeler

Kafaya Takmamak İçin Neler Yapılmalı
Kafaya Takmama Yöntemleri


1) Sıkıntı Yerine Çözüm Bulmak

İnsan yaşadığı hayatta en gereksiz hataları ve detayları hatırlama ve onun üzerine aşırı düşünme hastalığına yakalanmıştır. Yanlış anlaşılmalar olsun veya yüz bölgesinde oluşan siyah noktaları saplantı haline getiriyor. Bu tür küçük detayları aşırı düşündüğünden dolayı küçük problemler büyük sorunlara yol açıyor. Onun yerine gereksiz küçük detayları görmezden gelip çözüm odaklı olunması zihni hem özgürleştirir hem de daha rahat yaratıcı fikirler ortaya çıkmasını sağlar.


2) Değiştirilemeyen Olayları ve Ayrıntıları Kabullenme

Hayatta değiştirmek istediğimiz evrensel kurallar ve çevre koşulları vardır. Bunlara ayak uydurmamız gerekmektedir. Vahşi doğada yaşayan yırtıcı hayvanlar bile yasabilmek için ayak uydurmak zorundadır. Kısaca doğa ile uyumlu olmak zorundadır. İnsanda memeli sınıfı dahildir. Ancak vahşi hayvanlar ile insan arasındaki fark özgür iradeye ve eleştirel bir zihne sahip olmasıdır. Değiştirmeyeceği koşullara ayak uydurması ve kabullenmesi gereklidir.


3) Anda Kalmak

İnsanın günlük hayattaki zamanın hızlı geçmesi ve bunun farkında olmayışı anda kalmasına işarettir. O insan hayatında mutlu olan ve hayatını akışına bırakan bir insandır. Anda kalmak insanın zihnine huzur getirir. Ama çoğu insan bunu başaramaz ve anda kalamadığı için kendine yalanlar söyler ve mutsuz bir ruh haline girer. Kendinize her zaman dürüst olun ve anda kalmaya çalışın.


4) Geleceği Düşünmek

İnsanın geçmişe takılı kalması ve geçmişe göre hareket etmesi psikolojik sorunlara yol açar ve kendine zarar vermeye başlar. Geçmişteki hataları düzelmek yerine gelecekte neler yapabileceğine odaklanın. Örneğin insan “kariyer hayatınızda nasıl yükselirim veya hayatımı nasıl daha kaliteli yaşarım” gibi cümleler kullanarak düşünmeli ve kendine ait bir gelecek hazırlamalıdır.


5) En Kötü Durumu Çizmek

Bir planı uygulamadan önce zihinde en kötü senaryoları çizmek insana biraz garip gelebilir ama birçok faydası vardır. Bu faydalar ise:
  • Fazla beklentiyi azaltarak zihnin gerçekle daha da yaklaşmasına,
  • Duygu durumunun stabil olmasına,
  • Bir iş olmuyorsa işten vazgeçebilmesine yardımcı olur.
En kötü senaryoyu çizmek kötümser olmakla karıştırabilir. Çünkü insanın modern dünyada dikkat dağınıklığı ve söylenilen her şeyi yanlış algılama problemi vardır.


6) Güzelliklere Odaklanmak

İnsanın çevresinde fark edemediği güzellikler vardır ve bunlara odaklanması gerekir. Negatif duygular insanın zihnine sadece zarar verir ve hayatı yaşamasını engeller.


7) Spor Yapmak

Düzenli spor yapmak insan beyninin iyi çalışmasına ve rahatlamasına yardımcı olur. Bir iş hakkında kendinizi fazla stres yaptıysanız rahat hissetmek için yürüyüş yapabilirsiniz. Uzmanlar bir beden ve ruh hali için günde 10.000 adım atılmasını öneriyor.


8) Zaman Yönetimi Yapmak

Zamanını iyi yönetebilen ve iyi değerlendirebilen insanlar büyük hedeflerin peşinden koşmaya potansiyeli sahip ve sıkıntılarını anında çözebilen kişilerdir. Bunun nedeni zamanın ne kadar değerli olduğunu bilip ona göre davranıyor. Bu yüzdenden işlerinde en iyisi olup hayatlarını yaşıyorlar.


9) Yardım Almak

Kafanıza sürekli bir şey takıyorsanız ve kendinizde kurtulamıyorsanız uzmanlardan yardım alabilirsiniz. Yardım almakta utanılacak bir şey yok. Yardım almak istemiyorsanız da derinlemesine bir araştırma yaparak sorununuzu çözebilirsiniz ama zamanınızdan gideceği için yardım almanızı daha iyi olur.


10) Yazmak

Sürekli kafanıza bir şeyler taktığınızdan dolayı geceleri uyuyamıyorsunuz ve ertesi güne enerjik kalkamıyorsunuz. Bunun için kafanıza takılan düşünceleri bir kağıda veya bir deftere yazabilirsiniz. Yazdığınız düşüncelerinizi belki paraya çevirme fırsatınız da olur.


11) Kendini Geliştirmek

İnsan konfor alanından çıkamadığı sürekli kafasına bir şeyleri takıyor. Kendini konfor alanının dışına çıkamadığından sürekli takıntılı bir ruh halinde olur. Bunun sebebi kendine olan özgüvensizlikten olmasıdır. İnsanın değişime kendini açması cesaret ister. Değişmek istiyorsa değişir, değişmek istemiyorsa değişmez.

2 Yorumlar

  1. Güzel tavsiyeler.Bazen ne yaparsak yapalım takılıyor malesef.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef ki haklısınız. Mümkün olduğunca kafaya takmamak lazım.

      Sil
Yorum Gönder
Daha yeni Daha eski