Bitcoin ve Ethereum Ne Zaman Çıktı ?

Bitcoin ve Ethereum Ne Zaman Çıktı

Tüm dünyada kripto para denilince akla öncelikle Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) geliyor. Bugün piyasa değeri bakımından en büyük iki kripto para birimi olan Bitcoin ile Ethereum, tabii ki de tesadüfen bu konumda değil!

Bitcoin, bütün kripto para birimlerinin en eskisi ve blok zincir teknolojisini dünyaya tanıtan proje. Ethereum ise Bitcoin’in açtığı yola merkeziyetsiz uygulamaları ve NFT’leri sokan, teknoloji devrimcisi bir blok zincir projesi.

Peki, bu iki kripto para birimi ne zaman ve nasıl ortaya çıktı? Gelin beraber bakalım…

Bitcoin Ne Zaman Çıktı?

Bitcoin (BTC), günümüzden yıllar önce, 2008’de Satoshi Nakamoto takma adıyla yayımlanan bir whitepaper ile ortaya çıktı. Aslında iki yıldan beri geliştiriliyordu; yani Bitcoin’in macerası 2006’da başlamıştı. 9 Ocak 2009’da ise Bitcoin blok zincir yazılımının ilk versiyonu olan Bitcoin 0.1 yayınlandı. Böylece Bitcoin blok zincir ağı faaliyete geçti. 12 Ocak 2009’da ise ilk BTC transferi, Satoshi Nakamoto ile Bitcoin’i geliştirmesi için ona yardım eden kriptograf Hal Finney arasında gerçekleşti. Nakamoto, Finney’e 10 BTC gönderdi.

Bu noktada ilginç bir bilgi vermekte yarar var: Bitcoin’in yaratıcısı Satoshi Nakamoto kimdir; bir kişi midir yoksa grup mudur, gerçek ismi nedir, bilmiyoruz! Nakamoto, 2010 yılının ortalarına kadar Bitcoin yazılımını geliştirmeye devam etti. Ancak sonra ortadan kayboldu. Bugün Bitcoin, başka yazılımcılar tarafından geliştiriliyor.

Bitcoin’in ortaya çıkıp popülerlik kazanmasında Wall Street’te başlayan ve tüm dünyaya yayılan 2008 Küresel Finans Krizi’nin de önemli rol oynadığını belirtelim. Bu krizde başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere devletlerin finans dünyasına müdahil olması çokça tartışıldı. Bankaların güvenliği de şüpheli bir duruma düştü. Buna karşı Bitcoin, merkeziyetsizlik kavramını ortaya atıyordu. Bitcoin blok zincirinde gerçekleşen işlemlere ne bankalar ne de hükümetler müdahale edebilecekti. Bu fikir, tüm dünyada traderler ve yatırımcılar için çok cazip bulundu ve Bitcoin, kısa sürede büyük bir popülerlik kazandı.

Ethereum Ne Zaman Çıktı?

Bitcoin, merkeziyetsiz bir eşler arası ödeme sistemi olarak ortaya çıkmıştı. Ancak Bitcoin blok zinciri üzerinde verimli şekilde uygulamalar ya da başka kripto para birimleri geliştirmek mümkün değildi. Bu nedenle başta Bitcoin Magazine dergisinin kurucusu Vitalik Buterin olmak üzere kimi geliştiriciler, Bitcoin’in uygulama geliştirme için bir betik dile ihtiyacı olduğunu savunmaya başladı. İlk olarak Buterin ve diğerleri, bunu Bitcoin ile birlikte gerçekleştirmeyi planlıyorlardı ancak Bitcoin ile anlaşma sağlayamadılar. Bunun üzerine Vitalik Buterin, daha genel bir betik diliyle yeni bir blok zincir ağı geliştirmeyi tasarladı. Böylece ortaya Ethereum (ETH) çıktı.

Ethereum whitepaper’ı Vitalik Buterin tarafından yazılmış ve 2013 Kasım’ında yayımlanmıştı. 30 Temmuz 2015 tarihinde ise Ethereum blok zinciri piyasaya çıktı. Ethereum’un Vitalik Buterin dışındaki kurucuları Gavin Wood, Charles Hoskinson, Anthony Di Iorio ve Joseph Lubin’den bazıları kendi kripto para projelerine yöneldi. Ancak Buterin, Ethereum üzerinde çalışmayı sürdürdü. Nihayetinde Ethereum, bugün, Bitcoin’in ardından en değerli kripto para birimi konumuna geldi. Aynı zamanda Ethereum blok zinciri üzerinde birçok merkeziyetsiz uygulama geliştirildi. Merkeziyetsiz finans (DeFi) ve NFT kavramları da Ethereum sayesinde ortaya çıktı.

Bitlo Kripto Para Borsasından Güvenle BTC, ETH ve Altcoin Alabilirsiniz

Dijital paralara yatırım yaparken güven ve hız önceliğiniz olmalıdır. Ayrıca borsaya istediğiniz anda ulaşabilmeli, yatırımlarınızı anlık takip edebilmeli ve kâr zarar hesabı yapabilmelisiniz. Bununla birlikte çeşitli kripto tekniz analiz süreçlerine dahil olabilir ve güvenilir kişi ya da kurumlardan destek alabilirsiniz.

Bu noktada dikkat etmeniz gereken size ulaşan tüm bilgileri süzgeçten geçirmek ve son aşamada kendi kararınızı vermektir. Çünkü hiç kimse ayı ve boğa piyasalarının ilerleme sürecini %100 netlikle göremez! Yatırımlarınızı anlık ve hızlı bir şekilde takip edebileceğiniz kripto borsa arayışındaysanız; Bitcoin, Ethereum ve altcoin alım satımı yaparken yerli kripto para platformu Bitlo'yu tercih edebilirsiniz.

☑ Bu İçerik SPORSORLUDUR
Yorum Gönder (0)
Daha yeni Daha eski