Kişisel Gelişimde Yapılan 12 Hata

Modern dünyada bireyin hayata atıldığında doğru yolu bulması için pek çok hata yapması gerekir. Ama günümüzde çoğu aile çocuklarına iyi yetişmeleri için hayatın gerçekliğinden uzak konfor alanı sağladıklarından dolayı hayata karşı hazırlıksız yakalanırlar. Örneğin şehir dışında üniversiteyi kazanmış bir kişi ailesinin yanından ayrılarak bir yurda ya da eve yerleşmesi gibi. Ancak kişi, hayatın adil davranacağını zanneder ve bu düşünce yüzünden kendini özgüvensiz hisseder. Özgüvensizlikte “öğrenilmiş çaresizlik” sendromunu getirir. Bunların bütünü de kişinin kendini geliştirmesinde olumsuz etkiler yaratır. İşte insanın kişisel olarak gelişirken yaptığı hatalar...

Kişisel Gelişimde Yapılan Hatalar


Kişisel Gelişimde Yapılan 12 Hata


1) Hata Yapmaktan Korkmak

Hata yapmaktan korkan insanlar korkak ve özgüvensiz yetişir. İnsan hata yapmalı ki doğru yolda ilerleyebilsin ve özgüveni artsın. Ne kadar hata o kadar nokta atışı. Hata yapmaktan korkmayıp ve hatalarından ders alan insanlar hayatlarında genelde başarılı oluyor. Başarılı olmak zaten insanlarda nefret yaratır ve kıskanılmanızı sağlar. Hata yapmaktan korkmayın, yolunuzda ilerlemeye devam edin.


2) Kendini Sevmemek

Kendine sürekli acımak ve sevmemek insan beynine negatif düşüncelerin gelmesine ve aşırı düşünmesine sebep olur. Bu da insanı içine kapanık yapmaya ve sürekli gergin hissetmesine yol açar. Kendini sevmenin öğrenmenin ilk şartı “toplum ne der” düşüncesinden kurtulmaktır. Çevrenizdekilerin dediğini pek kulak asmayın ancak ciddi eleştiri yapanları dikkate alın. Gerekirse yalnız kalın. Çünkü insanın en büyük düşmanı gene kendisidir.


3) Anı Yaşamamak

Şimdiki zamanda kalmak geleceğinizi oluşturur. Anı yaşamanın anlamı sürekli eğlenmek gezmek değildir. Anı yaşamak akışta kalmak demektir. Anı yaşayarak kendinizi geliştirebilir. Böylece mutlu olmaya bir adım daha atmış olursunuz.


4) Kendini Geliştirirken Yanlış Alanlara Yönelmek

Kendini geliştirmek ve yeni fikirlere açık olmak her zaman iyidir. Ancak insan her şeyde uzmanlaşamaz ve iyi olur. Çünkü hayatta bir konuda uzmanlaşmak için 10000 gerekir. (10000 saat kuralını araştırmayı unutmayın). Hayatınız boyunca tek bir dal üzerine yoğunlaşmaya çalışmayın. Birçok konu üzerinde yoğunlaşmaya çalışmalısınız.


5) Bahane Üretmek

Sürekli şikâyet edip boş zaman geçirmek yerine planlar yapıp harekete geçin. Kendinize sıkıntı yaratmayın ve çözüm yaratın, reaktif yerine proaktif olun. Hayat bilinmezliklerle dolu keşfetmeye hemen başlayın.


6) Aşırı Pozitif Düşünmek

Her şeyin fazlası zararlıdır Aşırı pozitif düşünmek insanı sadece hayal kırıklığına uğratır ve motivasyonunu düşürebilir. Hayatınızı dengede tutmaya çalışın. Gerçekçi olmada fayda var.


7) Boş Zamanları İyi Değerlendirememek

Boş zamanlarını sürekli dizi izleyerek ve başka insanların arkasından çekiştirerek değerlendiriyorsunuz. O zaman kaybetmeye mahkumsunuz. Zamanınızı kitap okuyarak veya bir hobi başlayarak zamanınızı iyi değerlendirmeye çalışın.


8) Gereksiz Yere Gaza Gelmek

Gereksiz yere gaza gelip aksiyona geçmeyin, eylemlerinizin kötü sonuçları olabilir. Eyleme geçeceğiniz önce düşünmenizde fayda var. Çevrenizde yakın arkadaşlarınız sizi gaza getirmek için ellerinden gelen her şeyi yapacaklardır. Onları pek fazla dinlemeyin. Ayrıca planlarınızı da kimseye anlatmayın.


9) Konfor Alanının Dışında Çıkamamak

Konfor alanının içinde yaşamanın verdiği rahatlık insanın çürümesine neden olur. Bunun sonucunda insan beyni miskinlikten dolayı bir olay karşısında şoka giriyor ve ne yapacağını bilemiyor. Özet olarak insan konfor alanının dışında yaşamalı ve kendini orada rahat hissetmelidir.


10) Düzgün İletişim Kuramamak

İletişim kurarken kendini doğru biçimde ifade etmek önemlidir. İnsanlar kafası sürekli yoğun olduğu için birbirlerini dinlemiyorlar ve cevap veriyorlar. Bunun yüzünden de insanların arası hepsi bozuk ve herkes birbirini yanlış anlıyor. Bu yüzden kendini ifade ederken doğru kelimeleri kullanmalı ve sakin bir ses tonuyla konuşulmalıdır.


11) Birikim Yapmamak

İnsan kötü günlerini geçirmek için para birikimi yapması şarttır. Günümüzün alışveriş çılgınlığı yüzünden insanlar para birikimi yapamıyor. Bir şey satın almak istiyorsanız ilk önce ne için alacağınız düşünün ve öyle satın alın.


12) Sınırları Belirleyememek

İnsanlarda sürekli yardım istemek, problemlerinizden bahsetmek ve özellikle insanların üzerine fazla düşmek insanları sizden uzaklaştırır. Ayrıca kişisel bir arkadaşınıza anlatıyorsunuz ve arkadaşınız sürekli sizin hayatınıza karışıyor. Özel hayatınıza dair kimseye bir şey anlatmayın. İnsan biraz mahremiyetine saygı göstermelidir.

2 Yorumlar

Yorum Gönder
Daha yeni Daha eski