Empati Kurmanın 5 Faydası

Maalesef ki günümüzde empati kurmak insanların yapamadığı bir durum. İnsanlar, kendi menfaat ve çıkarları için, bencil bir yapıda olduğu için karşısındaki insanları ne duruma soktuklarını umursamazlar. Fakat daha huzurlu ve güzel bir hayat için empati kurmak olmazsa olmaz bir olaydır. O zaman empati kurmanın faydaları neler bir gözatalım...

Empati Kurmanın 5 Faydası


Empati Kurmanın Faydaları

1) Davranışlarınızı Olumlu Yönde Etkiler

Empati kurmak, bize yapılmasını istemediğimiz tutum ve davranışları başkalarına yapmamızı engeller. Örneğin, bir arkadaşımıza kötü lakaplar takarak alay etmeyiz, çünkü kendimizin o şekilde çağrıldığımızda nasıl olumsuz duygular içine girebileceğimizi düşünebiliriz. Böylece karşımızdakine karşı saygılı olur ve ona değer verdiğimizi göstermiş oluruz. 

2) Samimiyeti Artırır

Karşımızdaki kişiyle ilgilendiğimizi ve onu anladığımızı göstermiş oluruz, böylece bizimle konuşmaktan hoşlanır ve bize daha çok açılırlar. O kişi ile olan samimiyeti, duygusal açıdan daha önemli noktalara çekebiliriz.

3) Yanlış Anlaşılmaları Düzeltir

Yanlış anladığımız bir durumda, kişiye yanlış edindiğimiz bilgileri düzeltme hakkını vermiş oluruz ve böylece muhtemel iletişim kazalarından korunmuş oluruz.

4) Yardımlaşma Ruhunu Geliştirir

Yardımseverlik davranışları ve toplumsal duyarlılıklar artar. İnsanların içinden çıkamadığı konularda birbirlerine yardımcı olmamın önemini gösterir.

5) Sağlam İlişkiler Oluşturur

Empati yaparak yaklaştığınız kişi mutlaka ki bu güzel davranışımıza karşı kayıtsız kalmayacaktır. Karşılıklı kurulan empati de aradaki bağı kuvvetlendirip sağlam ilişkiler ortaya çıkaracaktır.

Sonuç olarak; empatinin temelinde karşısındaki kişiyi dinleme vardır. Dinlemek sanıldığı kadar kolay bir iş değildir. Eleştirmeden, yargılamadan, nasihat etmeden dinlemek karşıdaki kişiyi rahatlatır. Çünkü anlaşıldığını hissetmek karşımızdaki kişinin bizi dinlediğini hissetmemize bağlıdır. Günlük yaşamda empatiyi tutum haline getirmeliyiz.

9 Yorumlar

  1. Empati karşısındaki kişiyi anladığını o kişiye ifade etmek diye biliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kısacası, kendini karşısındaki insanın yerine koymaktır empati. Bu eylemi yapmaktır yani. İfade etmemiş olsanız bile empati kurmuş olursunuz...

      Sil
  2. İnsanların geneli menfaati olmadığı ve ben merkezli olduğu için empati yapabilecek kişilikleri olmuyor maalesef.

    YanıtlaSil
  3. empati önemli keşke herkes yapabilse..

    YanıtlaSil

  4. Bunu başardığımızda ortada sorun diye bir şey kalmaz zaten. Keşke başarabilsek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başarmak isteyen her türlü başarır. Kimsenin işine gelmiyor ne yazık ki

      Sil
  5. Herkes empati yapabilseydi dünya çok güzel bi yer olurdu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru söylüyorsunuz. İnsan ilişkilerinde empati şart.

      Sil
Yorum Gönder
Daha yeni Daha eski