Geleceği Olan 10 Üniversite Bölümü

Üniversite sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından ÖSYM tarafından yayınlanan tercih kılavuzuna bakarken aklı karışan kardeşlerimiz için geleceği olan ve okuduğunuza değecek bölümleri sizler için sıraladık. Tercihlerinizde bu bölümleri yazabilir ve meslek edinebilirsiniz. İşte geleceği olan üniversite bölümleri...

Geleceği Olan Üniversite Bölümleri

Geleceği Olan Üniversite Bölümleri
Geleceği Olan Bölümler

1) Yazılım Mühendisliği

Her geçen gün gelişen teknoloji sayesinde artık dünyamız dijital çağa geçmekte ve bu alanda birçok yenilik yapılmakta. İşte bunların asıl kaynağı yazılım, kod yazma becerisi ve birçok yazılım diline hakim olmak, web tasarım, mobil oyun programlama ve birçok alan ve kategoride işi olan ve geleceği oldukça yüksek bir bölümdür. İsterseniz bu alanda kendi işinizi kurabilir veya belirli tecrübelerle büyük şirketlerde çalışabilirsiniz. Aslında diplomasız bile yapılan bu meslek, sadece yetenek ve tecrübe gerektirir. Aklınızda yazılım ile ilgili bir şeyler varsa tercihlerinizde yazabilirsiniz. Bu arada bölüm sayısal alandan alım yapıyor bilginiz olsun. Ülkemizde birçok üniversitede örgün eğitimi verilmektedir.

2) Dijital Oyun Tasarımı

Hızla gelişen mobil oyun sektörü ile birlikte dijital oyun tasarımı bölümü büyük bir rağbet görmektedir. Bölümle ilgili; oyun karakter tasarımı, 3 boyutlu modelleme, oyun içi mekan tasarımı ve oyun programlama alanında eğitimler verilmektedir. Bu bölüm, hayal gücü yüksek ve kod yazma becerisi yüksek kişiler tarafından tercih edilmektedir. Eğer sizin de bu alanda ilginiz var ise bu bölümü rahatlıkla yazabilirsiniz. Ülkemizde 3 üniversitede bu bölüm var. Bunlar; Bahçeşehir Üniversitesi, İstanbul Aydın ve İstanbul Bilgi Üniversiteleridir. Sayısal alandan tercihlerinizi yapabilirsiniz.

3) Çizgi Film ve Animasyon

Çizim yeteneği olan arkadaşlarımız için çok iyi ve eğlenceli bir bölüm olan Çizgi Film ve Animasyon, Çizgi Film dünyasına yetenekli animatörler yetiştiriyor. Ülkemizde bazı üniversiteler özel yetenek sınavı ile alırken bazıları ise sözel puanı ile alıyor. Tamamen geleceği olan ve işsiz kalma durumu olmayan bir bölümdür. Yeni yeni YÖK tarafından üniversitelere eklenen bir bölümdür. Kendinizi bu alanda geliştirerek sizde animasyon dünyasında iş bulabilirsiniz.

4) Yapay Zeka Mühendisliği

Çağımızda en fazla rağbet gören ve geleceğin bir mesleği olan yapay zeka mühendisliği gerçekten iş garantisi veriyor. Yapay zekanın gelecekte daha fazla gelişmesi ve hayatımızın kolaylaşacağı öngörülüyor. Yapay zekaya ilginiz varsa bu bölümü tercihlerinizde yazabilirsiniz. Ülkemizde 2019 yılında YÖK tarafından eklenen yeni bir bölümdür. Hacettepe Üniversitesinde örgün eğitimi verilmektedir ve sayısal alandan tercih ediliyor.

5) Moleküler Biyoloji ve Genetik

Geleceğin birçok derdine deva olabilecek bir bölüm olan moleküler biyoloji ve genetik, birçok hastalığın önlenmesi için ve hastalıkları çözüme kavuşturacak bir bölümdür. Ülkemizde son 4-5 senedir olan bu bölüm çoğu Anadolu üniversitesinde bulunuyor. Puanı oldukça düşük ve idealdir. Bölümü bitirdikten sonra genetik mühendisi olarak kamuda veya özel şirketlerde çalışabilirsiniz. Bölümümüz sayısal alandan alım yapmaktadır ve siz adaylar için gayet uygun bir bölümdür.

6) E-Ticaret ve Pazarlama

Geleceğin ticaret dünyasında kendini göstermeye başlayan dijital pazarlama, birçok sektörde boy göstermektedir. Bu sene adı e-ticaret ve pazarlama olarak değiştirilen bu bölüm, geleceğin meslekleri arasındadır. Sosyal medya uzmanlığından tutun web tasarıma kadar giden bu bölüm kesinlikle iş bulmanızı sağlayan bir meslektir. Çoğu mezun kişiler dijital pazarlama uzmanı olarak çalışmakta. Aslında diplomaya bile bakmayan bu bölüm, kendini geliştirmekle ve tecrübe ile alakalıdır. Evet okumadan da bu işi yapabilirsiniz. Önemli olan sizin kimlerle çalıştığınızdır. Gelişen e-ticaret ile artık insanlar ürünlerini dijital platformlarda satmaya başladılar bu yüzden çoğu firma veya şirkete dijital pazarlama uzmanı gerekmektedir. Bu bölüm şu üniversitelerde bulunmaktadır; İstanbul Kültür Üniveristesi, Ostim Teknik ve Bingöl Üniversitelerinde vardır. 2 yıllık bir ön lisans bölümüdür.

7) Grafik Tasarımı

Her zaman geleceği olan grafik tasarımı çoğu alanda çalışmakta. Çizim yeteneği ve tasarım programlarına yeteneği olan kişiler tarafından seçilen bu bölüm oldukça çok iş yapmaktadır. Örneğin logo tasarımından tutun afiş tasarımı, kartvizit tasarımı, broşür kitap dergi kapağı vb. işleri yapmaktadır. Üniversitelerimizde oldukça fazladır. Bazı üniversiteler özel yetenek ile bazıları 2 yıllık ön lisans puanı ile bazıları da eşit ağırlık puanı ile almaktadır. Mezunlar, grafik tasarımcısı olarak işe başlamaktadırlar. Tamamen yetenek ve tecrübe gerektiren bir meslektir. Yeteneklerinize güveniyorsanız tercihlerinizde yazabilirsiniz.

8) Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar Teknolojisi

Gelecekte çok fazla rağbet görmesi planlanan elektrikli taşıtlar şimdiden dahi yoğun ilgiyle karşılanmakta. 2 yıllık bir ön lisans bölümü olan hibrid ve elektrikli taşıtlar teknolojisi, gelecekte otomotiv dünyasında büyük bir yer kaplayacak. Arabalara ilgisi olan adaylar bu bölümü tercih listelerine ekleyebilirler.

9) İnsansız Hava Aracı Operatörlüğü

Hızla gelişen insansız hava araçları ve dronelar sayesinde gelecekte ilgi alanı daha fazla olacak olan 2 yıllık bir ön lisans bölümü olan insansız hava aracı operatörlüğü büyük bir ilgi görecektir. İster askeriye de isterse özel firmalarda iş imkanı oldukça yüksektir. Bu bölüme ilgisi olan adaylar tercih listelerine ekleyebilirler.

10) Uçak Mühendisliği

Günümüzde gelişen uçak sanayisi ile birlikte uçak mühendisliği de popüler hale gelmeye başladı. Uçakların her türlü sorununu çözebilecek mühendisler, günümüzde bir ihtiyaç haline gelmiştir. Gelecekte uçakların artması ile birlikte iş imkanı da doğurabiliyor. 4 yıllık bir lisans bölümü olan uçak mühendisliği sayılı üniversitelerde bulunmaktadır. Eğer sizin de uçaklara merakınız varsa tercihlerinize ekleyebilirsiniz.

Bu yazımızda sizler için geleceği olan üniversite bölümlerini sıraladık, tercihlerinizi yaparken çok dikkat edin, iş imkanı olan bölümlere yönelin, diğer bir başka bölümlerde boşuna vaktinizi harcamayın, her zaman gelecek vadeden bir bölümü seçin. Sıralamış olduğumuz lisans ve ön lisans bölümlerini daha çok araştırabilir ve bilgi sahibi olabilirsiniz.

Yorum Gönder (0)
Daha yeni Daha eski