Çocuk Eğitirken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Çocuk Eğitirken Nelere Dikkat Edilmeli |
1) Çocuğunuzla Bir Yetişkinmiş Gibi İletişim Kurun
Çocuğunzla iletişim kurarken ona yaşından itibaren çok basit sözcükler söylemek yerine yetişkin bir bireymiş gibi iletişim kurun. Çünkü bir çocuğa sürekli çocuk gibi davranırsak ve davranışlarını da sorun yapmazsak çocuk her zaman aynı davranışları sergileyecektir. Oysa çcocuklar anne karnından itibaren konuşulan her şeyi duyar lakin kendisi konuşana kadar söylenileni algıladığına dair tepki veremez. Oysa biz biliyoruz ki her çocuk gelişime ve değişime açıktır. Biz ona kelimeleri tane tane ve dürüstçe söylediğimizde ruh halimizi fark ederler. Çoğu zaman yaşına uygun olmayan yani bir büyük bireymiş gibi akıl yürütürler. Bu hiçbir çocuğu yaşından dolayı hafife almama ve onlara gereken önemi verme değerlerimizi oluşturmalıdır. Olayları çocukların anlayacağı şekilde değil olduğu şekilde anlatın. Emin olun ki anlama ve yorumlama becerisi gelişmiş her çocuk yetişkin bir birey gibi davranır.
2) Çocuğunuza Her Gece Hikaye Okuyunuz
Çocuklara hikaye okumak; beyin gelişimini olayların kurgusunu takip ederken geliştirmek, kendini iyi modellere göre rol almak ve davranmak, kendi yaşamıdan hariç diğer insanların yaşamını konu almak, olaylar çerçevesinde gerçekleşen ana fikir ve genel konunun anlaşılması açısından yararlıdır.
Her gece yatmadan önce okunan hikaye çocuğun beyninde yer eder. Hatta hikaye bitmeden uyuya kalan bir çocuk ertesi sabah olayın devamı hakkında size birkaç soru sorar. Siz de cevap vermek ya da anlatmak yerine kitabı çocuğun hatırladığı son yerden itibaren tekrar okumalısınız. Çünkü biz yetişkinler çocuk hikayelerini anlatırken küçük detayları atlamaktayız. Oysa her bir detay bizim beynimizde yer etmese de çocuğun dikkatini çekmektedir. Özellikle de betimlemeler ve olay kurgusu çocuk için büyük bir heyecan yaratmaktadır. Her gece çocuğunuz uyumadan önce hikaye okuyarak beyin ve düşünce açısının gelişmesine ve yorumlama gücünün artmasına katkı sağlayabilirsiniz.
3) Çocuğunuzu Arkadaşlarıyla Kıyaslamayın
Çocuğunuzun eksik olduğu bir yön ya da özellik var lakin siz bu sorunu arkadaşlarıyla kıyaslayarak mı çözmek istiyorsunuz? Örneğin “Sen bu derste başarılı olmadın lakin şu arkadaşın bunda en iyi başarıyı yakalamış, nasıl yapamazsın?” tarzındaki sorular çocuğu incitir. Aslında hayat iniş çıkışlarla doludur ve bu olaylar sadece yetişkinler için değil çocuklar için de geçerlidir. Çocuğunuzun eksik yönü olabilir, bazı şeyleri diğer çocuklar kadar iyi yapamayabilir. Lakin unutmamanız gereken en önemli şey, çocuğunuz her zaman başarılı olmak zorunda değil ve o belirttiğiniz şeyde başarılı olmak zorunda değil.
Çocuğu bir başkasıyla kıyaslamak o kıyasladığınız çocuk ile arasının açılmasına ve tartışmalar yaşanmasına yol açabilir. Kim bir başkasıyla kıyaslandığında düzgün iletişim kurabilir? Burada doğacak ikinci bir olay vardır o da tartışma ve kavgaların doğmasıdır. Çocuğunuz bu davranışları sık sık tekrarlarsa ileride başka problemler de doğabilir.
Problemlere cevap olarak verilebilecek en güzel cevap sözlü konuşmadır. Çocuğunuza başarının önemini anlatırsanız ve nasıl başarılı olacağınız konusunda yardımcı olursanız her türlü problemin üstesinden gelebilirsiniz. Böylelikle hem çocuk kendini yalnız hissetmez hem de siz çocuğunuz ile bu başarıyı yakalamanın bir parçası olursunuz.
4) Çocuğunuzun Her İsteğini Yerine Getirmeyin
Çocuğun her isteğini yerine getirmek onu bir bakıma da şımartmak demektir. Neden mi? Her düştüğünde annesi ve babası tarafından kaldırılan çocuk, her istediği alınan çocuk ya da sürekli haklı bulunan ve hiçbir yanlışı yüzüne söylenmeyen çocuk gelişimde sıkıntılar yaşar.
Bir yaşında, üç yaşında ya da on yaşında bir çocuğunuz olsa da onun her istediğini yapıyorsanız ileride karşılacağınız muhtemel problemler şunlardır; çocuğunuzun isteğini yerine getirmediğiniz için size küsebilir, istediği olana kadar ağlayabilir, sizi tehdit edebilir, sizinle konuşmamayı tercih edebilir. Her türlü davranış da istenilmeyen, sağlıksız bir davranış şeklidir. O halde bu davranışlardan uzak durmak için hangi adımları izlemeliyiz?
Çocuğunuz sizden bir şey istediği zaman eğer ki bu istek o anda ya da uygun olmayan bir davranışsa şu sözleri söyleyin; şu an bu isteğini yerine getiremeyiz, bu sebeplerden dolayı bu istek yanlış bir istektir, sağlamak ya da bağırmak bir isteğin yerine gelmesi için kullanılabilecek bir davranış şekli değildir. Eğer ki söylediğiniz söze uygun bir jest ve mimik hareketine de uyarsanız işiniz daha kolay olur. Çocuk ebeveynin ciddi ve söylediklerinin arkasında bir davranış sağladığını görür. İsteğinin yerine getirilmesi için ekstra herhangi bir çaba sarf etmez ve ağlama ya da bağırma gibi olumsuz davranışların içine girmez.
Lakin söylemeniz gereken cümleleri söyledikten sonra çocuğunuza kıyamadığınız için isteğini yerin getiriyorsanız yanlış bir tutum içine giriyorsunuz demektir. Uygun olmayan isteği bir kere yerine getirilen çocuk diğer tüm isteklerinde de baskıcı bir tutum sergiler. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için çocuğunuzla sağlıklı bir iletişim ve doğru davranış sergileyiniz.
5) Çocuğunuzun Arkadaş Kitlesine Dikkat Edin
Çocuğunuzun iletişim kurduğu arkadaş kitlesi her zaman için önemlidir. Çünkü her birey arkadaş çevresinin ortalaması kadardır.
Yanınızda bulunan arkadaşlarınızın davranışlarını ya da sözlerini ne sıklıkla tekrar ediyorsunuz? Hemen hemen her birimiz mutlaka bazı davranışlarımızı alışkanlık haline getirirken bir arkadaşımızı taklit ederek ya da sürekli arkadaşımızla vakit geçirerek kazanmışızdır. Öyleyse bir çocuk da arkadaş çevresinden etkilenir ve arkadaşlarının konuştuğu dille konuşur. Her zaman gelişmeye ve öğrenmeye meraklı olan kitle çocuklardır. Bazı davranışların ve sözlerin yanlış olduğunu ayırt edebilir ya da edemezse o davranışları sık sık tekrarlayabilir. Önce bu davranışların hangi arkadaştan etkilenip tekrarlandığı tespit edilmelidir. Daha sonra hem kendi çocuğunuza hem de bu davranışı sergileyen diğer çocuğa doğruları anlatmalısınız.