Özel Hayatımızda Yaptığımız 7 Hata ve Yaşadıklarımızdan Ders Çıkarmak

Yaşadıklarımızdan Ders Çıkarmak ve Özel Hayatımızda Yaptığımız Hatalar

Hayatta her insan küçük ya da büyük pek çok hata yapabilir ve yaşadıklarımızdan ders çıkartmak gerekir. Bu hataların bir kısmı, telafisi mümkün hatalardır ancak bazı hataların telafisi olmayabilir. Yeşil ışıkta yayaların haklarına saygı duymayan bir araç sürücüsünün, yayaya çarpıp ölümüne sebep olması gibi. İşte bu hatalar telafisi olmayan hatalardır.

Hata yapmak insana özgüsel bir davranıştır. Ben hiç hata yapmam diyen insan, kendi yaşam sınırının dışına çıkmamıştır. Yaptığı hatadan dolayı pişman değilim diyen kişi ise, kendine karşı dürüst değildir, çünkü her pişmanlık bir hatanın göstergesidir.

İnsanlar Yaptıkları Hatalardan Ders Alabilir mi ?

Her ne kadar, ben yaptığım hatadan dersimi aldım desek de, maalesef yaptığımız hatalardan ders almıyoruz ve ardı sıra hata yapmaya devam ediyoruz. Geçmişimizde yaptığımız her hatadan ders alarak, bir daha bu hatayı yapmam desek de bu mümkün olmuyor. İnsanın ruhsal açıdan gelişmesini ve olgunluğa ermesini, hatta insanın karakterinin gelişmesini, yaptığı başarısızlıklar ve hatalar belirliyor.

Aldığımız her kararı aslında pek çok kez sorgulamamız ve “bu gerçekten benim için ne gibi sonuçlar yaratır?” sorusunu kendimize defalarca sormamız gerekiyor. Yaptığımız hatalardan ders çıkartmak mümkün mü?

Yaptığımız Hataları Telafi Edebilir miyiz ?

Yaptığımız hata, bir insanın yaşamını sona erdirdiyse ya da kalıcı bir sakatlık bıraktıysa, bunun telafisi olmaz elbet, ama bunların haricinde yapılan pek çok hatanın telafisi var elbette. İnsanların hayatta verdikleri iki önemli karar vardır. İş ve eş seçimi. Her ikisinde de hata yaptığımızı düşündüğümüzde, bu hataların kalıcı olduğu düşünülse de aslında geçici hatalardır ve telafisi mümkündür.

İş seçiminde ne gibi özellikler ararsınız? Dolgun bir maaş, sosyal haklar, masa başı ya da heyecan. Aradığımız mesleği bulduğumuzu düşünsek de bir süre sonra hata yaptığımızı fark ederiz. Bunun telafisi vardır elbet. Kendimize uygun başka bir iş bularak işimizden ayrılabiliriz.

Eş seçiminde ne gibi kriterler ararsınız? Güzel olması, kibar olması, iyi bir işinin olması, saygılı olması. Size özel gelen bu kriterler dünyada emin olun milyonlarca kişide mevcut. Kaldı ki, insanlar evlilik gibi kalıcı görülen bir birliktelikten evvel gerçek yüzlerini pek göstermezler. Bu yüzden evli çiftlerden çok duyarız “evlendikten sonra çok değişti.” diye. Aslında tercih ettiğiniz kişi, hep aynı karakterdeydi fakat siz onun görmek istediğiniz yönlerini gördünüz. Bunun telafisi de uygun bir dille konuşarak, ayrılmak istediğinizi dile getirmeniz. Hataları telafi etmek mümkün ancak bazı hataları iş hayatımızda ya da özel hayatımızda çok sık yapıyoruz.

Yaşadıklarımızdan Ders Çıkarmak ve Özel Hayatımızda Yaptığımız Hatalar
Yaşadıklarımızdan Ders Çıkarmak ve Özel Hayatımızda Yaptığımız Hatalar

Özel Hayatımızda En Sık Yaptığımız Hatalar

Özel hayatımızda ya da iş hayatımızda bilerek ya da bilmeyerek pek çok hata yaparız. Önemli olan bu hatalardan ders almaktır elbet. Peki özel hayatımızda en sık yaptığımız hatalar nelerdir? Gelin hep birlikte bunları inceleyelim...

1) Geçmişteki Hatalardan Ders Almamak

Sık sık hata yapsak da, geçmişte yaptığımız hatalardan ders almamız ve aynı hataları tekrarlamamamız gerekir. Hatalarımızdan ders almak için ilk önce hatalarımızı kabul etmemiz ve hatalarımızla nasıl başa çıkmamız gerektiğini bilmemiz gerekir.

2) Sevdiklerimize Fazla Vakit Ayırmamak

Günlük hayatın koşturmacası içinde maalesef sevdiklerimizi çok ihmal ediyoruz. Gerek iş yaşantımız gerekse elimize aldığımız ve bir türlü bırakmadığımız cep telefonları ve sosyal medya bağımlılığı yüzünden, yanımızdaki kişiyle sohbeti dahi unuttuk. Bu kadar çok şeye vakit ayırıp da sevdiklerimize vakit ayırmamamız yaptığımız en büyük hatalardan. Unutulmamalıdır ki, sevdiklerimizi gün gelir yanımızda bulamayabiliriz.

3) Sosyal Medya ve Oyunda Fazla Vakit Geçirmek

Gerek özel hayatımız olsun gerekse iş yaşantımız, yaptığımız hatalardan biri, sosyal medya ya da oyun bağımlısı olarak bilgisayar başında ya da telefonda çok vakit geçirmek. Pek çok kişi sosyal medyadan paylaşım yapıp, insanlarla sohbet ettiğinde sosyalleştiğini sansa da aslında asosyal birey olarak karşımıza çıkıyor. Ve bu bağımlılıklar ruh sağlığı bozukluğu olarak da tanımlanabiliyor. Artık insanlar yüz yüze iletişimi çok az kullanır oldu. Bu da ilişkilerin bozulma noktasına gelmesine neden oluyor.

4) İnsanlara Hakaret Etmek

İnsanlara hakaret etmek hem özel hayatımızda yaptığımız en sık hatalardan biri hem de bir suç unsuru olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle bilişim suçlarına baktığımızda en çok internet yoluyla dolandırıcılık ve hakaret suçları geliyor. Bazen ya karşımızdakine ya da hiç tanımadığımız insanlara hakaret edebiliyoruz. Bu da çok sık yaptığımız hatalardan biri. Bunun sonucunda para ya da hapis cezası almak var. Bu durumda öfke kontrolü için gerekenlerin yapılması gerekiyor.

5) Hep Haklı Çıkmaya Çalışmak

Haksız olduğumuz durumlarda haklı çıkmaya çalışmak ve haksız olduğumuzu kabul etmemek de en sık yaptığımız hatalardan. Hayat boyunca sürekli olarak haklı olmak mümkün değil, ama bunu kabul etmeyip haklı çıkmaya çalışan çok fazla kişi var ve bu da özel ya da iş yaşamında büyük anlaşmazlıklara yol açmaktadır.

6) Sorunları İçine Atmak

İnsan psikolojisini zedeleyen durumlardan biri de sorunları içine atmak. Bunun yerine insanlarla dertleşmek, konuşmak, sorunlara çözüm aramak en iyisi. Sorunlarınızı konuşup bir çözüm aramadığınızda, çok daha büyüyecek ve kendi başınıza çözüm bulamayacak hale gelirsiniz. Bu yüzden sorununuz varsa, sizi rahatsız eden konuları gerekirse bir psikolog yardımı alarak çözmeniz, ruh sağlığı açısından da sizi rahatlatacaktır.

7) Geçmişe Takılı Kalmak

Bazen insanlar geçmişe takılı kalır ve hayatlarını öyle sürdürürler. Sürekli olarak geçmişi düşünmek, yaptığı hataları düşünüp üzülmek ve geçmişteki hataları affetmemek, kişinin geleceğini şekillendirmesine engel olmaktadır. En iyisi geçmişe bağımlı yaşamamaktır.

Geçmişe takılı kalmak ikili ilişkilere de zarar vermektedir. Sevdiğimiz bir kişinin hatasını unutmayıp, sürekli ona hatırlattığımızda, kendisiyle olan ilişkimiz zarar görür, hatta bağlarımız kopma noktasına gelebilir. Hataları telafi etmek için çalışmalıyız.

4 Yorumlar

  1. Geçmişe hala çok takılı kalıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten onu halledebilsek çoğu şeyi halletmiş oluruz. Ama insanın doğasında var. Bir yönden de şöyle düşünmek gerekiyor; ders çıkarmak için geçmişten de faydalanıyoruz.

      Sil
  2. Hatalarımızdan ders çıkarmak en önemlisi sanırım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız. Aynı hatayı tekrar tekrar yapmak hata değil yanlıştır...

      Sil
Yorum Gönder
Daha yeni Daha eski