Şekerin Zararları Nelerdir ?
Şekerin Zararları |
1) Cildi Yaşlandırır
Vücudumuzda şeker molekülleri fazla oranda bulunursa bu şeker proteinlere bağlanır ve proteinin yapısını değiştirir. Bu olaya “glikasyon” adı verilmektedir. Glikasyon sonucu ise kollajen ve elastin protinleri zarar görür. Cildin sağlıklı yapısı için büyük önem taşıyan elastin ve kollajenin hasar görmesiyle birlikte ciltte kırışıklıklar, sarkma ve cilt yapısında bozulmalar meydana gelir.
2) Hafızayı Zayıflatır
Avustralya Ulusal Üniversitesi’nin yaptığı çalışmalar sonucunda, kan şekerinin uzun süre normal değerinin üzerinde olmasının, beynin küçülme riskini artırdığı ortaya çıkmıştır. Araştırma sonucuna göre ise, beynin hafızayı oluşturan bölümlerinde küçülme olmasının hafıza sorunlarına neden olacağı belirtilmiştir. Ayrıca fazla şeker tüketimi, dikkat dağınıklığı ve öğrenme güçlüğüne de neden olabilmektedir.
3) Kanser Riskini Artırır
Doğal şeker içeren süt ve süt ürünleri, tahıllar, kurubaklagiller kanserden koruyucu olan vitamin, mineral, fitokimyasallar ve antioksidan gibi maddeler içerirler. Ancak sofra şekeri hiç bir koruyucu madde içermediği gibi boş kalori almamıza neden olur.
4) Vücudun Savunma Sistemini Zayıflatır
Bağışıklık sistemimiz bizi hastalıklara karşı koruyan en önemli mekanizmadır. Şekerin fazla tüketilmesi, bağışıklık sisteminin hastalıklarla savaşma yeteneğini büyük ölçüde azaltmaktadır. C vitamini ve şeker, benzer molekül yapısına sahiptirler. Ancak şekerin fazla tüketilmesi sonucunda bağışıklık hücreleri C vitamini kullanamaz. Bunun sonucunda bağışılık sistemimiz zayıflar ve hastalıklara yakalanma riskimiz de büyük oranda artar.
5) Fazla Şeker Diş Çürüklerine Neden Olur
Ağzımızda dişlerimiz için faydalı olan ve dişlere zarar veren birçok bakteri yaşamaktadır. Fırçalayarak veya tükürükle temizlenmeyen şeker, şekerle beslenen bakterilerin ağız içinde asidik ortam oluşturmalarına neden olur. Bu asitler diş minesine zarar vererek diş çürüklerine yol açar.
6) Obeziteye Neden Olur
Obezitenin en önemli sebeplerinden biri fazla şeker tüketimidir. Sürekli ve fazla miktarda şeker alımı sonucunda karaciğer, şeker bileşeni olan fruktozu yağ olarak depolamaktadır ve bu da yağ oluşumuna neden olmaktadır.
7) Karaciğer Yağlanmasını Tetikler
Fruktozun fazla alımı sonucunda trigliserid yükselir. Karaciğerde fazla biriken trigliserid, karaciğer yağlanmasına sebep olur. Bununla birlikte, fazla şeker tüketmenin doğurduğu obezite sorununa bağlı olarak görülen insülin direnci, karaciğerde yağlanma ihtimalini artırmaktadır.
8) Kalp Krizi Riskini Artırır
Şeker tüketimi kötü kolesterol (LDL) ve trigliseridlerin yükselmesine ve damar tıkanıklığına sebep olmaktadır. Damar tıkanıklığı kalp krizi riskini artırmaktadır.
9) Mutsuz Eder
Şeker tüketimi, “mutluluk hormonu” diye adlandırılan serotonin hormonunun salgılanmasını tetikleyerek bağımlılık yaratabilmektedir. Beyinde yaratılan bu bağımlılık sonucu, şeker içeren besinler tüketilmediği zaman mutsuzluk hissedilir. Şeker tüketimine devam edilmesi sonucunda ise fazla kilo alımı ve hastalıklar sebebiyle yine mutsuzluk hissedilmektedir.
10) İnsülin Direncine Neden Oluyor
İnsülin hormonu, kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur. Fakat, fazla miktarda şeker tüketilmesi insülin direnci ile sonuçlanır. Bunun anlamı ise kanda bulunan şekerin hücre içine girerek kullanılamamasıdır. İnsülin direnci; obezite, metabolik sendrom, kalp damar hastalıkları ve tip 2 diyabet riskini artırmaktadır.
4 yorum