İnsanlarla Daha Kolay Anlaşabilmenin 7 Yolu

İnsan ilişkileri git gide zorlaşıyor. İletişim kurmakta, kendimizi anlatabilmekte ya da karşımızdakini anlayabilmekte zorlanabiliyoruz. Ne yazık ki belirli bir formülü olmayan, kişiden kişiye değişen, başarıya ulaşılması netleşemeyen bir konu. Herkeste işe yaramasa da insanlarla daha sağlıklı iletişim kurmanızı sağlayacak bazı önerilerden; insanlarla anlaşabilmenin yolları nelerdir, bunlardan bahsettik. 

İnsanlarla Daha Kolay Anlaşabilmenin 7 Yolu

İnsanlarla Daha Kolay Anlaşabilmek
İnsanlarla İyi Anlaşmak

1) Saygılı Olun

İnsan ilişkilerindeki en önemli konu. Saygı; görmek istemediğiniz davranışı, duymak istemediğiniz sözleri başkasına yapmamaktır. Her insanın farklı düşüncesi, inancı, görünüşü olabilir. Bize düşen sadece saygı duymaktır. Farklı düşünce ve davranış çevreyi ya da başkalarını kötü etkilemediği sürece bu bir zenginliktir. Herkes sizinle aynı fikirde olmak zorunda değil. Karşınızdaki size fikrini söylediğinde kendi fikrinizi kabul ettirmek yerine fikrine saygı duyduğunuzu belirtip kendi fikrinizin farklılığını konuşabilirsiniz. Bu sizden bir şey eksiltmez aksine kazandırır. Birbirimize saygılı olmayı öğrendiğimizde daha sağlıklı iletişim kurabileceğiz.


2) Önyargılı Olmayın

Adaletsiz bir yargıdır önyargı. İnsanların düşünmekten kaçtığında başvurduğu bir yoldur. Bir elma yediğinizde o elma hakkında ekşi, tatsız gibi yorum yapabilirsiniz fakat her elma aynı değildir. İnsanlara elma muamelesi yaptığınız zaman yargı değil önyargılar oluşur. Allport: “Erken yargılar, yeni bilgilerle yüzleşince değişmiyorsa önyargıya dönüşmüş demektir.” der. Önyargılı davranmaktan kendinizi alamıyorsanız fikriniz gerçeklerle yüzleşene kadar sizde kalsın. Nefret boyutuna dönüştürmeyin. İnsanları giydiği kıyafetle, tuttuğu takımla, saçının şekliyle/rengiyle yargılamayın. İyi bir gözlemci olun. Başkalarının gittiği önyargı yolunu takip etmeyin.


3) Empati Kurun

Empati, kendimizi karşımızdakinin yerine koyup duygu ve düşüncelerini anlamaya çalışmaktır. Empati bizi daha duyarlı ve anlayışlı olmamızı sağlar. Birbirimize yakınlaştırır ve iletişimimizi kolaylaştırır. Empati yaptığımızda karşımızdakine onun duygu ve düşüncesini, niyetini anladığımızı belirtmeliyiz. Bu durum, karşımızdakini değerli hissettirecek ve daha mutlu olmasını sağlayacaktır. Bu da anlaşmazlıkları ortadan kaldırır. Ayrıca empatinin faydaları da göz ardı edilmemelidir.


4) Kendinizi Mükemmel Görmeyin

Kimse mükemmel değildir çünkü iyinin her zaman daha iyisi vardır. Mütevazılık insanlarla iletişiminizde önemli bir noktadır. Kimse sürekli kendisini öven, kendisi hakkında konuşan insanla iletişim kurmak istemez. Kendiniz de rahatsız olursunuz bu durumdan. Düşüncelerinizin eleştirileceğinden, ona gülüneceğinden korkmayın. Kendinizle barışık olun ve kendinize gülebilin. Böylece çevrenizle daha eğlenceli diyaloglar kurabilirsiniz.


5) Sürekli Öğüt Vermeyin

Siz bir şey anlatırken karşınızdaki çokbilmiş tavrıyla size sürekli öğüt vermesi can sıkıcı öyle değil mi? Bunu düşünerek karşınızdaki insan sizinle bir derdini paylaştığında öğüt vermeyin. Sadece dinleyin ve dinlediğinizi hissettirin. Akıl vermenize değil belki sadece anlamanıza ihtiyacı vardır. Öğüt verdiğinizde karşınızdaki insanın duygularını hiçe saymış olursunuz. Sizin kötü niyetiniz yok olabilir, yardımcı olmaya çalışıyorsunuzdur ama o an niyetinizi anlayamayabilir ve size karşı kırgınlık besleyebilir.


6) Haksız Olabileceğinizi Kabul Edin

Her zaman sizin düşünceniz doğru değildir. Size göre doğru olan başkasına göre olmayabilir. Her insanın kendi doğruları vardır ve bunu başkasına karşı kabul ettirmeye çalışmak yanlış bir davranıştır. Siz doğrularınızı kabul ettirmeye çalıştıkça karşıdaki da bunu yapacak ve artık bu sohbet etmek dışında inatlaşmaya dönüşecektir. Karşınızdakini dinlediğiniz zaman fikirlerinizde bir değişiklik oluyorsa öncekinde ısrar etmenin bir anlamı yoktur. Kabullenmek ilişkinizi daha sağlıklı hale getirir. Sık sık kendinize şunu hatırlatın: Her zaman haklı olmayabilirim.


7) Cevap Vermek İçin Acele Etmeyin

Söylenilen şeylere hemen cevap vermek zorunda değilsiniz. Basit cevaplar vermek karşınızdaki kişiye sizin onu dinlemediğinizi hissettirir. Aklınızdan ilk geçeni söylemek de sonradan pişman olabileceğiniz şeyleri söylemeye yol açabilir ya da karşınızdakini kırabilirsiniz. Bunun için biraz düşünün. Bazen susmanın daha iyi olabileceğini hatırlatın kendinize. Bir cevap vermeden önce “Bunu söylesem nasıl düşünür, nasıl hisseder?” diye düşünüp empati yapın. Duymak istemediğiniz cevapları başkasına söylemeyin. İletişim düşünüldüğü kadar kolay bir olgu değildir. İletişim kurarken doğru izlenimler vermeye dikkat etmeliyiz. İnsanlarla anlaşabilmenin tek yolu iletişimdir ve iletişim olmadığında kimseyle anlaşamayacağımız düşünülürse bizim için ekmek, su gibi önem taşıyor. İletişim kurulduğunda insanlar anlaşıyor, hayat ilerliyor, problemler çözüme kavuşuyor. Sağlıklı bir iletişim kurulamadığında hayat yenilen ekmek, içilen su gibi zehre dönüşebiliyor.
Yorum Gönder (0)
Daha yeni Daha eski