Boşanma Oranlarının Artmasının 6 Sebebi

Kadın ile erkek arasındaki ilişkiler ve sorunlar yüzyıllardan beri araştırmalara konu olmuştur. Son yıllarda boşanma oranlarının artması ise araştırma konularının başında gelmektedir. Örneğin Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 2015 yılında yapılan araştırmaya göre boşanan çiftlerin sayısı 131.830 iken 2019 yılında yapılan araştırmaya göre 155.047 şeklindedir. İlişkilerin bu duruma gelmesinin birçok sebebi mevcuttur. Biz de boşanma oranlarının artmasının sebepleri konusunda sizleri bilgilendirmek için bir içerik hazırladık...

Boşanma Oranlarının Artmasının 6 Sebebi

Boşanma Oranları Neden Artıyor
Boşanma Oranları Neden Artıyor ?

1) Kadınlarının Ekonomik Özgürlüğünün Artması

Eskiden olduğu gibi kadınlar evde boş oturmayıp para kazanmak için bir firmada, kafede veya ofislerde çalışmakta veyahut el işi ürünleri satarak para kazanmakta. Dolayısıyla hemen hemen bütün kadınlar eskiye oranla daha özgür. Dışarıdaki hayatı daha çok biliyor, görüyor ve tanıyorlar. Kendilerine yapılan muameleler ile başkalarına yapılanı karşılaştırıp bir takım sonuçlar elde ediyor ve bu durumun getirdiği farkındalık kıskançlıklar, mutsuzluklar, doyumsuzluklar ve benzeri problemleri gün yüzüne çıkıyor. Ataerkil toplumlarda bazı erkekler, kadınların iş hayatına girmesinden ve para kazanmasından oldukça rahatsız. Bu rahatsızlık da evde sorunlara ve tartışmalara yol açabiliyor.

2) Kimsenin Kimseye Tahammülünün Kalmaması

İnsanoğlunun aklında hep 'daha iyisini bulurum' düşüncesi mevcuttur. Bu nedenle “ daha iyilerini bulabilirim, neden ona katlanayım ki?” veya “O bana katlansın, benim isteklerimi yapsın, onun isteklerinden bana ne...” şeklinde bir mantaliteye sahip insanlar. Keza günlük yaşamdaki mücadelelerin verdiği stres de gerginlik yarattığından insanların tahammül sınırını oldukça düşürüyor.

3) Yetinememezlik

Özellikle sosyal medya kullanımının yaygınlaşmasından sonra zengin ve şaşalı hayatlar göz önüne serildi ve her gün o hayatlara bakmaktan ortaya çıkan bir mutsuzluk dünyada hâkim oldu. Gerçekten artık kimse elindekilerle mutlu olamıyor, hep daha iyisini daha güzelini istiyor ve mutluluğu o şekilde bulacağına inanıyor. Hâlbuki asıl önemli olan elinde olanla yetinebilmek ve onunla mutlu olmak.

4) İnsanın Kendi Hatasını Kabullenememesi

Sorunlu ilişkilerde kadın ve erkek tarafını dinlediğinizde her iki tarafın sonuna kadar haklı olduğunu görürsünüz. Kişi asla kendinde hata veya yanlış aramaz, hep karşı taraf suçludur. Hep bir burnu havadalık hep bir bencillik söz konusu. Dolayısıyla artık kimse kimseden özür dilemiyor. Bu da ilişkinlerin sonlanmasındaki en önemli sebeplerden biri.

5) İletişimsizlik

Bilindiği üzere herkesin elinde cep telefonları, iPad’ler veya başka başka cihazlar var. Hayatları akıllı telefonlarda paylaşıyor ve okuyoruz, hatta resmen her şeyi orada yaşıyoruz. Kimsenin dışarı çıkıp insanları, doğayı veya hayvanları izlediği, onlarla iletim kurduğu yok. Kısacası artık yüz yüze sözlü iletişim yok. İletişim olmadan bir ilişkinin yürümesi imkânsız. Ortada bir problem varken bunu yüz yüze konuşmadan, telefonla konuşarak veya mesajlaşarak etkili bir çözüme kavuşturmak kısa vadede mümkün görülebilir. Ancak uzun vadede sorunların temeline inmeden ve detaylı şekilde konuşmadan çözebilmek mümkün değil.

6) Karşıdakine Kendini Adamak

Karşı tarafı kendinden önce düşünmek, kendini değil onu planda tutmak demektir karşıdakine kendini adamak. Böyle bakıldığında romantik geliyor kulağa aslında ama bu da en temel ayrılık sebeplerinden biri. Şöyle ki; kendinize bakmaz, değer vermez, kendinizi önemsemezseniz zamanla karşı taraf da için siz değersizleşirsiniz.

Bütün insanların böyle olduğuna dair bir genelleme mevcut değil. Nadiren de olsa hakikaten ideal evliliği veya ilişkiyi bulup yürütenler var. Ancak ilişkisinde sorun yaşayan insanlara bakıldığında yukarıda yazılan sorunlardan en az ikisinin var olduğunu göreceksiniz. Kısacası, insanlarla daha çok iletişim kurarak, konuşarak, elinizdekilerin farkına varıp şükrederek, mutlu olmaya çalışarak ve kendinize değer vererek sorunlarınızı çözmeye başlayabilirsiniz. İnsan önce kendi içinde mutlu olmalı, başkasının, başka bir şehrin veya sadece zenginliğin onu mutlu etmesini beklememeli. Mutluluk insanın kendi içinde olmalı ve ancak bunu başardıktan sonra etrafınızdakileri de mutlu edebilirsiniz. Kendinizi sevin, siz en değerlisiniz. Lakin unutulmamalıdır ki her şeyi ayarında yapmak gerekli. Kendinizi sevin ama bencil olmayın, kendinizi mutlu edin elbette ama karşınızdakini de edin, hatanızı kabullenin ama bütün sorumluluğu üzerinize almayın onları paylaşın. Unutmayın; hayat paylaştıkça kolaylaşır ve güzelleşir.

Peki sizce boşanma oranları neden artıyor ? Boşanma oranlarının artması ile ilgili düşünceleriniz nelerdir ? Lütfen aşağıdaki yorum kısmından bizlerle paylaşın...

6 Yorumlar

  1. Korona döneminde de boşanmalar arttı :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne yazık ki herşey bir bahane oluyor boşanmak için. İnsanlar evliliğini kurtarmak yerine en kolay olan boşanma eylemine koşuyorlar. Çok yazık...

      Sil
  2. Çok güzel anlatmışşsınız sebepleri..Kimsenin kimseye tahammülü kalmadı maalesef hele ki bu dönemde..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısınız. Evlilikte birbirine karşı sabırlı ve anlayışlı olunması lazım. Boşanmak için sebepler yerine, yuvayı ayakta tutmak için fedakarlıklar yapmak lazım...

      Sil
Yorum Gönder
Daha yeni Daha eski