İngilizce Öğrenmenizi Kolaylaştıracak 29 Öneri

Herkesin bildiği gibi İngilizce her yerde kullanılan bir dil olduğu için İngilizce dilini öğrenmek çok avantajlıdır. Bu makalede size İngilizce öğrenmenizi kolaylaştıracak 29 öneriden bahsedeceğiz. Bahsedeceğimiz 29 öneriyi, sadece İngilizce değil, öğrenmek istediğiniz bütün yabancı dillerde kullanmak işinize oldukça yarayacaktır. Gelin şimdi sizin için hazırladığımız İngilizceyi öğrenmenizi kolaylaştıracak tavsiyelere bakalım...

İngilizce Öğrenmeyi Kolaylaştıracak Öneriler


İngilizce Öğrenmeyi Kolaylaştıracak Öneriler Tavsiyeler
İngilizce Öğrenmeyi Kolaylaştıracak Öneriler

1) Hata Yapmaktan Korkmayın

Bir dili öğrenirken hata yapmak normaldir. O yüzden hata yapmaktan çekinmeyin, yaptığınız hatayı tekrarlamaktan çekinin. Yani aynı deliğe birkaç kez girmeyin. Eğer daha önce yapmadığınız bir hata yaptıysanız, o zaman o hatayı bir daha yapmamak için doğru yolunu öğrenin.

2) Öğrenmek İstediğiniz Dili Konuşun

Diyelim ki sen İngilizce öğreniyorsun. Eğer İngilizceyi arkadaşların arasında veya evde de konuşursan, İngilizceyi öğrenmen daha kolay olacaktır. Çevrenizden bu konuda size yardımcı olmaları konusunda yardım isteyin. Yani sadece yazmakla yetinmeyin.

3) Bir Düzeniniz Olsun

Bir dili öğrenmek için her gün ne kadar vakit ayırabilirsiniz ? 30 dakika veya 40 dakika ... Bu seçim size kalmış. Ama burada önemli olan bir düzeninizin olması. Çünkü eğer her gün bu düzeni uygularsanız daha hızlı öğrenirsiniz. Tabi zaman geçtikçe bu süreyi büyütmelisiniz.

4) Hem Okuyun, Hem Yazın, Hem Konuşun, Hem de Dinleyin...

Bu saydıklarımın dördü de öğrenmek istediğiniz dili geliştirmek için önemli faktörlerdir. Dördünü de kullanırsanız, öğrenmek istediğiniz dili hem sağlam hem de hızlı bir şekilde öğrenmiş olursunuz.

5) Bir Not Defteriniz Olsun

Yeni öğrendiğiniz kelimeleri, gramer kurallarını yazabileceğiniz bir not defteri bulundurun. Bu not defterine yazdığınız kelimeleri sık sık tekrar edin ve onları cümle içinde kullanın. Sonra da o cümleyi 3 defa tekrar edin. Böylece öğrendiğiniz dildeki kelime haznenizi genişletmiş oluyorsunuz.

6) En Dinç Olduğunuz Zamanları Dil Öğrenmekle Geçirin

Yani kısaca bedeninizin saatine göre ders saatlerinizi ayarlayın. Yorgun, halsiz ve ağır olduğunuz anlarda verimli bir çalışma ve öğrenme olmayacağı için, boş yere zaman öldürmüş olacaksınız. 

7) Bir Hedef Belirleyin

Her zaman bir hedefiniz olsun. Mesela bu ayın sonunda 150 kelime öğrenmek gibi veya bu yılın sonunda 1500 kelime gibi kendinize hedefler belirleyin ve o hedefinize göre çalışın.

8) Kendinizi Ödüllendirin

Eğer kısa dönemli bir hedefinizi başardıysanız kendinizi ödüllendirin. Bu size bir motivasyon sağlayacaktır. Nasıl ödüllendirmeniz gerektiği ise sizin isteklerinize bağlı. Mesela en sevdiğiniz ve erteleyip durduğunuz bir aktiviteyi ödül olarak hemen yapabilirsiniz.

9) İstekli Olun

Bir dili zorla veya mecburen öğrenmek değil de isteyerek öğrenmeye çalışın. Çünkü zorla öğrenirseniz, çabuk unutursunuz. Belki de bir süre sonra sıkılıp eğitimden vazgeçersiniz. İstekli olduğunuza ikna olarak da başlayabilirsiniz.

10) Öğrendiklerinizi Tekrar Edin

Bir dili öğrenirken, eski öğrendiklerinizi unutmamak için sürekli olarak tekrar etmeniz gerekir. Çünkü bir şeyi sürekli tekrar etmek, aklınıza iyice girmesini sağlar. Bunu şarkı dinlemek gibi düşünün. Bir şarkıyı ne kadar çok dinlerseniz, sözleri o kadar çok aklınızda kalır.

11) Mola Verin

Çalışırken 30 dakikadan fazla, bir yerde oturup çalışmanız ve hiç hareket etmemeniz sizin için iyi değildir. Çünkü bu sizi strese sokabilir ve kan dolaşımınızın yavaşlamasına sebep olur. Yani beyninize daha az miktarda kan gider. Bu da sizi yavaşlatabilir ve hatta bazı sağlık problemleriyle karşılaşabilirsiniz. Bunları yaşamak istemiyorsanız, her 30 dakikada bir odanızda bir kaç tur atabilirsiniz. Bu sizin kan dolaşımınızı hızlandıracak ve beyninize daha fazla oksijen gitmesini sağlayacak. Böylece çalışırken daha zinde olacaksınız.

12) Cümlenin Her Kelimesini Anlamanıza Gerek Yok

Herhangi bir metni okurken, bütün bilmediğiniz kelimeler için sözlüğe bakmak zorunda değilsiniz. Çünkü burada asıl önemli olan cümlenin her kelimesini anlamak değil, cümlenin ana maksadını anlamak. Bazılarının anlamını metinden tahmin edip en gerekli olanları sözlükten bakabilirsiniz. Aksi taktirde çok fazla sözlük kullanmak okuma isteğinizi azaltabilir.

13) Ekleri de Öğrenin

İngilizcede ekler iki çeşittir; birincisi prefixes dediğimiz kelimenin başına gelen eklerdir, ikincisi ise suffixes dediğimiz kelimenin sonuna gelen eklerdir. Bu ekleri öğrenmek çok önemlidir. Eğer karşınıza bilmediğiniz bir kelime çıkarsa, o kelimenin suffix ve prefixlerinden manasını az çok anlayabilirsiniz. Mesela '' reuse'' kelimesinin başındaki prefix olan ''re'' tekrar demek ''use'' kelimesi ise kullanmak demek, yani ''reuse'' kelimesi bir şeyi tekrar kullanmak anlamına geldiğini hemen anladık. İngilizcede daha bunun gibi yüzlerce kelimenin, sadece suffix veya prefix’lerinden ne anlama geldiğini anlamak mümkündür.

14) İngilizcedeki Kelimeleri İngilizce Olarak Çevir

Mesela ''enhance'' kelimesini Türkçeye ''artırmak'' veya ''geliştirmek'' diye çevirmek yerine İngilizce olarak çevirin yani ''to improve'' diye çevirmek, İngilizcenizi daha iyi geliştirmenize yardımcı olur. Ama her kelimede de bunu kullanmak doğru değil. Mesela ''sensitive'' kelimesini İngilizce olarak çevirmek pek mümkün değildir.

15) Alıştırmalar Yapın

İngilizce öğrenmek, araba sürmeyi öğrenmek gibidir. Hiç kimse arabayı sadece kitap okuyarak öğrenemez, aynı zamanda sürmesi gerekir. İngilizce de aynı bunun gibidir, yani sadece kitap okuyarak değil alıştırma da çözmeniz gerekir.

16) İngilizce Günlük Edinin

Eğer bir günlüğünüz varsa ve İngilizcenizi geliştirmek istiyorsanız, o zaman artık günlüğünüzü İngilizce yazmaya başlayın. Bu yöntem, bilmediğiniz kelimeleri araştırıp öğrenmenizi sağlayacak ve özellikle konuşma kabiliyetinize çok katkısı olacak.

17) İmla da Önemli

İngilizcede kelimeler okunduğu gibi yazılmaz. Bu yüzden İngilizcede imla çok önemlidir. İngilizce imla kabiliyetinizi geliştirmek için, her hafta kendinize bir hedef belirleyin. Mesela 50 kelime, bu 50 kelimenin yazılış şekline alışmak için bir kaç kez yazabilirsiniz. Bu 50 kelimeyi doğru bir şekilde okuyun okurken sesinizi telefona kaydedin. Okuyup sesinizi kaydettikten sonra ses kaydınızı dinleyin ve dinlerken elinize kağıt kalem alın ve yazmaya başlayın. Bitirdikten sonra hatalarınızı kontrol edin. Eğer hata varsa bu işlemi bir daha tekrarlayın, ta ki hatasız yapana kadar.

18) Eğer Öğretmeninizin Hızına Yetişemiyorsanız Dersi Sesli Olarak Kaydedin

Eğer okulda, kursta hocanızın hızına yetişemiyorsanız dersi sesli olarak telefonunuza kaydedin, eve geldiğinizde ses kaydını durdurarak veya yavaşlatarak dinleyin. Böylece hiç bir şey kaçırmayacaksınız. Eğer yavaşlatarak dinliyorsanız o zaman İngilizcenin hızlı okuyuşuna kulağınızın alışması için, her geçen gün daha az yavaşlatın. En sonunda artık kulağınız alışacak ve İngilizceyi daha hızlı konuşabileceksiniz.

19) İngilizce Konuşurken Gerginleşirseniz İki Kere Derin Nefes Alın

Eğer İngilizce konuşurken kelimeler ağızınıza dolanıyorsa, kekeliyorsanız veya gerginleştiyseniz, o zaman iki kere derin nefes alıp verin. Bu sizi sakinleştirecektir. Aynı zamanda dikkatinizin de dağılmasına engel olacaktır.

20) Ertelemekten Kurtulun

Ertelemek senin başarına el koyabilir. Eğer erteliyorsanız demek ki İngilizceyi öğrenmek istemiyorsunuz (veya başka yabancı dil). Yani yeterince motivasyona sahip değilsiniz ya da tembelliğiniz sizi yeniyor. Bu durumdan kurtulmak için gayret etmeniz gerekir. Gayret etmeden tembellikten kurtulamazsınız. “Boşver, sonra yaparım demek” yerine, “boşver, yap gitsin” demek lazım.

21) Kendinizi Biraz Zorlayın

Mesela İngilizcenizi geliştirmek için kitap almak istiyorsunuz... Bu durumda, sizi ne fena halde zorlayacak kitaplar alın ne de size göre çok basit kitaplar. Çünkü bunlar sizin İngilizceyle aranızı bozabilir. En ideal çözüm sizi birazcık zorlayan kitaplar seçmenizdir.

22) İngilizce Konuşmaya Başlamadan Önce Ne Söyleyeceğinizi Planlayın

İngilizce gramerimiz iyi olsa bile, konuşurken gramer hatası yapabiliyoruz. Bu hataları yapmamak için konuşmaya başlamadan önce, cümlenizi kafanızda doğru bir gramer ile oluşturun. Bu yöntem belki sizi konuşurken yavaşlatabilir ama zaman geçtikçe bu düşünme süreci azalacaktır.

23) İngilizceyi Devamlı Olarak Kullanın

Uzun bir zaman İngilizce konuşmazsanız, İngilizce seviyenizin yavaşça düştüğünü fark edeceksiniz. Bunu önlemek için İngilizceyi devamlı kullanın. Zaten bayağı ilerledikten sonra İngilizce konuşmak sizin için keyifli hale gelecektir.

24) Umudunuzu Kötü Bir Sınav Puanıyla Kaybetmeyin

Eğer kötü bir sınav puanı alırsanız, bundan dolayı umudunuzu kaybetmeyin. Çünkü sınav puanı her şey demek değildir. Sınav puanı iyi olup da İngilizceyi iyi kullanamayan çok kişi var. Tabi ki yine de bir daha ki sefere daha iyi puan almaya çalışmalısınız. Yani kısaca umudunuzu kaybetmeyin.

25) İngilizceyi Bir Arkadaşınızla Öğrenin

Bir arkadaşınız da İngilizce öğrenmeye çalışıyorsa, o zaman beraber öğrenin. Böylece birbirinizi motive edebilirsiniz ve birbirinizden bilmediklerinizi öğrenebilirsiniz. Karşılıklı diyaloglar alışma yapmanızı da sağlayacaktır.

26) İnternetten de Yardım Alın

Bir konuyu tam anlamadıysanız, hemen internete yazın. Önünüze yüzlerce kaynak çıkacaktır. Teknolojinin böyle avantajlı şeylerde kullanılması ve kolay ulaşılabilirliği sizin önünüzü açacaktır.

27) Uykunuzu Tam Alın

Uyku en önemli faktörlerden birisidir. Çünkü uykunuzu tam alamadıysanız derse iyi odaklanamazsınız. Ayrıca uykusuzluk sizi çalışma masasına değil yatağınıza çekecektir.

28) Aynı Anlama Sahip Kelimeleri Öğrenin

İngilizcede aynı anlama sahip olan onlarca kelime var. Benzer anlamlı kelimeleri gruplayarak not edin. Eğer bu tür kelimeleri öğrenirseniz İngilizceniz daha bir çekici hal alacaktır ve çeşitliliğiniz artacaktır.

29) Çalışırken Kendinize En Uygun Ortamı Seçin

Size göre neresi daha rahat ve sessizse orada çalışın. Özellikle çalıştığınız odanın sessiz, sakin ve aydınlık bir yer olması sizin odaklanmanızı sağlayacaktır.

Peki siz ingilizce öğrenmek için neler yapıyorsunuz ? Kolay bir şekilde ingilizce öğrenmek için tavsiyeleriniz nelerdir ? Lütfen aşağıdaki yorum kısmından bizimle ve okurlarımızla paylaşın...

Yorum Gönder (0)
Daha yeni Daha eski