Etkili İnsanda Olması Gereken 9 Özellik

Çevremizde ve iş dünyasında başarılı insanları görmüşsünüzdür. Bu altın gibi parlayan insanların en önemli özelliği insanlar üzerinde etki bırakmalarıdır. Etkili insan olmak aslında kolaydır. Sadece etkili insanların sahip olduğu özellikleri bilmeniz yeterlidir. İşte etkili insanların 9 özelliği...

Etkili İnsanda Olması Gereken Özellikler


Etkili İnsanda Olması Gereken Özellikler


1) Plan Hazırlayıp Uygulayabilme

Etkili insanların her türlü belirsizliğe düzen getirmek için planları vardır. Hayatta ne olunacağı bilinmez. Fakat etkili insanların acil durum planları vardır ve uygulamaktan da çekinmez. Uyguladığı kararların insanlar üzerindeki etkilerine bakmaz, uyguladığı planın sonuca bakarak başarısını insanlarla birlikte kutlar.


2) Az Konuşma Çok Hareket

Etkili insanlar kısa ve öz konuşur. Hareket kabiliyetleri yüksektir. Bilmediği bir şey hakkında konuşmak yerine hareket üzerinde öğrenmeyi tercih eder. Hızlı karar verme kabiliyetine sahip oldukları için hayatın içinde çabuk olgunlaşırlar. Çevresindeki insanların boş konuşmalarını yerine onların da yanına alarak harekete geçer ve çevresindekiler onları lideri olarak görürler.


3) Bulundukları Ortama Göre Uyum Sağlama

Bulundukları ortama göre veya düştüklerin karanlık günlerden göre uyum sağlamasını bilirler. Bunun en belirgin özelliği sahip olduklarını kaynakları elverişli kullanmalarıdır. En kötü durumlarında bile duygularına hâkim olarak güçlü kalmaktadırlar.


4) Sorumluluk Alma

Sorumluluk dendiğine insanın aklına ilk gelen şey keyif kaçıran bir şey gelir. Sorumluluk demek konfor alanının dışında yaşamak demektir. Sorumluluk almak cesaret gerektiren bir ister. Çoğu insan kendi hayatının kontrolünü eline almak istemez. Bunun yüzünden de etkili bir insan olmayı beceremez. Etkili insan olmak için ilk sorumluluk alma duygusu olmalıdır.


5) Fırsat Kovalama

Hayat yaşamayı sevenlere her zaman elde etmesi gereken fırsatları sunar. Etkili insanlar yaptıkları işlere veya hobileri tutkuyla yaptıkların dolayı her önlerine fırsat çıkar ve ön göremediği fırsatları da kovalamaya çalışır. Kısaca etkili insanlar girişimci ruha sahiptir.


6) Biz Dilini Kullanma

Kurumsal şirketlerde çalışan etkili insanlar grup çalışmalarında ben diline değil biz dilini kullanır. “Bir işi yapacaksan tek başına yapacaksın” düşüncesine inanmazlar. Grup çalışmasına inanırlar.


7) Yeni Fikirlere Açık

Kendisi geliştirecek yeni fikirlere her zaman açıktırlar. Aktif dinleme yapmayı severler. Çevresine her zaman geliştirecek insanları almaya çalışır.


8) İş birliği Yapma

İş birliği yapmakta ustadır. Birlikten güç doğar lafını duymuş olmalısınız. Etkili insanlar iş birliği yapmada kazan-kazan metodunu uygularlar. Yaptıkları iş birlikleri sayesinde de iyi birer iletişimci olduklarını kanıtlamışlardır.


9) İç Ses ile Konuşmak

İnsanın içindeki iç ses hayat hakkında doğruları söyler. Etkili insanlar her zaman iç seslerini dinlerler. Bir iş hakkında doğru ve yanlış olanı ayırt etmek için iç sesleri ile analiz yaparlar.
Yorum Gönder (0)
Daha yeni Daha eski